Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duhovit muškarac će oboriti svaku ženu s nogu

muskarac-i-zena1222

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Evolutionary Psychology objasnilo je neke od vječnih dilema kada je riječ o muško-ženskoj privlačnosti.

Prvi dio testiranja obavljen je na 50 mladih osoba koje je trebalo da posmatraju profile (fotografije i kratke video snimke) 100 nepoznatih osoba, pa da na osnovu toga odluče koje osobe su im najprivlačnije.

Rezultati su dali vrlo jasne odgovore – duhovite osobe koje su se najviše smijale, privukle su najviše pažnje.

“Kada muškarac pokušava da bude duhovit, a žena na njegove pokušaje reaguje iskrenim smijehom, velika je vjerovatnoća da će ona htjeti da ga bolje upozna”, otkrivaju naučnici.

Drugi dio istraživanja uključivao je 200 muškaraca i žena, slobodnih osoba u dobi od 20 do 30 godina. Svaka od ispitanica trebalo je da provede 10 minuta sa svakim od muškaraca iz testiranja, a nakon toga da odluči koji od njih joj je najsimpatičniji i koje osobine su joj se najviše svidjele.

Iako su odgovori bili vrlo različiti, stručnjaci su zaključili da su muškarci sa smislom za humor, kod žena dobili najpozitivnije kritike. Isto tako, istraživanje nije povezalo duhovitost i inteligenciju.

Iako u ovoj priči faktor kakav je fizička privlačnost i te kako igra ulogu, zaključak istraživanja zapravo je bio vrlo jednostavan – ako se ljudi lijepo i zajedno smiju, velika je vjerovatnoća da će se odnos razviti u nešto više.