Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva mjeseca su pile sok od paradajza i rezultati su iznenađujući

sok paradajz34

„Kada kažete paradajz, mi mislimo na supernamirnicu“, uglas govore naučnici iz prestižnih medicinskih ustanova.

Kako bi provjerili zašto, stručnjaci sa Univerziteta Tajvan odlučili su da sprovedu jedan eksperiment.

Okupili su žene različitih starosnih dobi, težine i porijekla, i dali im da piju po jednu čašu (oko 250 ml) soka od paradajza svakog dana, tokom dva mjeseca.

Najbrža i najvidljivija promjena bila je značajan gubitak kilograma, a stručnjaci su naglasili da se ne radi o izbačenoj tečnosti, već samo o masnim naslagama!

„Testirane žene nisu mijenjale svoje navike u ishrani ili vježbanju, a već nakon nekoliko dana rezultati su se itekako vidjeli“, otkrivaju naučnici koji su sproveli eksperiment.

Takođe, oni su ženama na početku i na kraju istraživanja vadili krv.

„Primjećen je značajno niži nivo holesterola, a povećan likopen – antioksidant iz paradajza, koji sa sobom nosi pregršt benefita po zdravlje“, kažu naučnici.

Eksperiment je pokazao i da jedna čaša soka od paradajza dnevno jača imunitet, štiti od srčanih bolesti, ali i smanjuje rizik od razvoja raka. Osim toga, ovaj osvježavajući napitak pomaže i kod problema sa varenjem, stimuliše izbacivanje tečnosti, čuva zdravlje i sprečava bolesti bešike, pankreasa, jetre i pluća.

Sok od paradajza odličan je za kožu i blistav ten, a značajno smanjuje i kašalj, sprečava anemiju, ublažava reumatske simptome i popravlja krvnu sliku.

Ako ste pretjerali sa vežbanjem, popijte sok od paradajza i tegobe će nestati, a odličan je prirodni lijek i za grčeve u mišićima, jer je prava riznica magnezijuma -sadrži čak 11 mg na 100 grama.

Takođe, paradajz sadrži i kalijum, kalcijum, biljne proteine, kao i ugljene hidrate i neophodan vitamin C.

Ako planirate da koristite kupovni sok od parajza, vodite računa da bude organskog porijekla, inače efekti neće biti potpuni. Najbolje je da napravite domaći sok, i to od 6 kilograma paradajza, 4 kašike šećera i dvije kašike soli.

Priprema: Skinite peteljke, pa dobro operite paradajz u hladnoj vodi. Isijecite ga i sameljite, pa dodajte so i šećer i stavite da se kuha.

Miješajte što češće da ne zagori, a kada provri, kuhajte još 10 minuta uz neprestano miješanje. Vreo, skuhani paradajz izlijte u sterilisane staklene flaše i dobro zatvorite. Kada se ohladi, odložite flaše na hladno mesto.