Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

Epidemija majmunskih boginja usporava u Evropi

majmunske-boginje

Regionalni direktor WHO-a za Europu, dr. Hans Kluge, rekao je da postoje “ohrabrujući znakovi da epidemija majmunskih boginja usporava.”

Trajni prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka u Evropi je zaustavljen, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi AFP.

Regionalni direktor WHO-a za Europu, dr. Hans Kluge, rekao je da postoje “ohrabrujući znakovi da epidemija majmunskih boginja usporava.”

Više od 22.000 slučajeva zabilježeno je u 43 zemlje u evropskoj regiji WHO-a, što čini više od trećine globalnog broja infekcija. To uključuje Rusiju i zemlje srednje Azije.

Prošle sedmice WHO je izvještavao o smanjenju broja novih slučajeva u svijetu za 21 posto nakon četiri uzastopne sedmice rasta oboljelih.

– Postoje ohrabrujući početni znaci što je vidljivo iz Francuske, Njemačke, Portugala, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja, da epidemija možda usporava. Kako bismo krenuli prema eliminiranju virusa u Evropi, moramo hitno pojačati sve napore. Ipak, vjerujemo da možemo eliminirati trajni prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka u Evropi ako se tome posvetimo i uložimo potrebne resurse – rekao je dr. Kluge.

WHO preporučuje održavanje mjera nadzora, ciljanu vakcinaciju i identificiranje slučajeva kontakta.

Također preporučuju saradnju s muškom homoseksualnom zajednicom, među kojom je virus uglavnom cirkulirao, kako bi se “osiguralo okruženje bez stigme i diskriminacije”.