Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo kada muškarci misle da žene mirišu neodoljivo

miris

Šviarski naučnici nedavno su otkrili kada ženski miris budi veliko interesovanje kod jačeg pola.

Za vrijeme plodnih dana žene nabolje mirišu muškarcima, otkrili su naučnici. Ciklus žene upravlja mirisom tijela te nas u određenim danima čini privlačnijima muškom rodu. Razlog za to nalazi se u povećanoj količini hormona za vrijeme ovulacije. Tada žene proizvode najviše seksualnih hormona pa mirišu najatraktivnije.

U istraživanju na Univerzitetu Bern učestovalo je 28 žena i 57 muškaraca. Ispitanice su se za vrijeme istraživanja morale držati strogih pravila kako ne bi “pokvarile” svoj prirodan miris tijela. Nisu smjele da uzimaju kontraceptivne pilule kako ne bi uticale na količinu hormona, morale su da spavaju same i da se drže posebnog režima ishrane.

Takođe, morale su da nose pamučne jastučiće ispod pazuha. Te jastučiće su potom zamrzli i u kasnijoj fazi istraživanja dati muškarcima da ih pomirišu. Iako nisu vidjeli žene prije toga, učesnici su morali da odluče koji miris im je najprivlačniji. Osim toga, ženama su radili posebne testove pljuvačke kako bi potom uporedili vrijednosti hormona mirisnog testa.

Muškarci smatraju kako je miris žena za vrijeme plodnih dana najprivlačniji – pokazalo je ovo istraživanje. Za to je odgovorno povećano lučenje estrogena u najplodnijim danima oko ovulacije.

Privlačnost žena muškarcima za vrijeme plodnih dana objašnjavaju evolucioni biolozi na sljedeći način: povećana količina seksualnih hormona ukazuje muškarcima da je velika šansa da žene u to vreme zatrudne. Naime, prema evolucijskoj teoriji, muškarci traže partnerke s kojima uspješno mogu stvoriti potomke, kažu naučnici.