odabran bivši paraolimpijac

Evropa šalje prvog astronauta invalida u svemir

ESA

On će se pridružiti pet novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009. godinE

Evropska svemirska agencija imenovala je u srijedu prvog ikad “parastronauta” u velikom koraku ka omogućavanju osobama s fizičkim invaliditetom da rade i žive u svemiru.

Agencija od 22 zemlje saopćila je da je odabrala bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla u sklopu nove generacije od 17 regruta odabranih za obuku astronauta.

On će učestvovati u studiji izvodljivosti koja je osmišljena da omogući ESA-i da procijeni uslove potrebne za osobe sa invaliditetom da učestvuju u budućim misijama.

– Bilo je to prilično burno iskustvo, s obzirom na to da kao amputirani nikada nisam pomislio da je biti astronaut mogućnost, tako da je uzbuđenje veliko – rekao je McFall u intervjuu objavljenom na ESA-inoj web stranici.

On će se pridružiti pet novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009. godine.

ESA je prošle godine objavila nova mjesta za ljude koji su u potpunosti sposobni da prođu uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove koji su samo spriječeni da postanu astronauti zbog ograničenja fizičkih invaliditeta.