Oliver Vugrek, hrvatski naučnik

Evropom sada dominira novi soj virusa koji se brže širi

koronavirus

Kaže da je studija provedena u Španiji pokazala da je stvarni broj zaraženih pet puta veći od broja detektiranih slučajeva

Doktor Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu “Ruđer Bošković”, za Slobodnu Dalmaciju komentirao je stanje s korona virusom u Evropi i Hrvatskoj i stvarni broj zaraženih te novi soj virusa.

Kaže da je studija provedena u Španiji pokazala da je stvarni broj zaraženih pet puta veći od broja detektiranih slučajeva.

“Postoji studija iz Španije objavljena u srpnju. Nalazi toga nacionalnog ispitivanja seroprevalencije za SARS-CoV-2 pokazuju da je prevalencija IgG antitijela protiv koronavirusa u Španiji oko pet posto. Dakle, pet posto zaraženih. Trenutno je stanje oko 460.000 detektiranih na populaciju od oko 46 miliona. To znači da je pet posto oko 2,3 miliona, što je oko pet puta više nego detektiranih slučajeva.”

Kaže kako bi brojke za Hrvatsku prema toj studiji trebalo množiti pet puta te da bi to moglo biti tačno stanje sa zaraženima.

Proljetni soj više nije dominantan u Evropi

Vugrek objašnjava da proljetni soj korona virusa više nije dominantan u Evropi i da se novi, dominantni soj širi brže, ali da se ne zna je li on i prisutan u Hrvatskoj.

“Ne znamo kakvo je aktualno stanje u Hrvatskoj, ni koji je SARS-CoV-2 soj trenutno dominantan. Nismo imali sredstava za daljnja istraživanja. Soj koji je bio dominantan u Evropi u martu i aprilu je isti soj koji je bio i kod nas dominantan u to vrijeme”, kaže Vugrek.

“Proljetni soj više nije dominantan u Evropi. Novi soj, koji se brže širi, postao je dominantan među okvirno 37.000 analiziranih genoma virusa (naučni rad o tome je objavljen u časopisu Eurosurveillance). Ne znamo je li taj novi soj prisutan i u Hrvatskoj i je li postao prevladavajući i kod nas.”

Objašnjava da nije bilo sredstava za dalje sekvencioniranje virusa (5.300 eura za 50 uzoraka), kako bi se saznalo koji je soj virusa dominantan u Hrvatskoj, što bi bilo vrlo važan podatak pri uvozu vakcine.

Moramo znati koji soj je prevladavajući

“Ako ćemo uvoziti cjepivo, onda se mora znati koji je soj prevladavajući na našem području te kontinuirano obavljati takva istraživanja, jer virus mutira i moramo ga naučno pratiti. Možda je u Hrvatskoj i neki endemski soj, ko zna… To nije nikakav veliki novac, možda radi neko na tome u Hrvatskoj, uglavnom, po mojim saznanjima, nema aktuelnih podataka.”

Kaže da je moguće da američka vakcina ne bude efikasna u Hrvatskoj ako je soj virusa u Hrvatskoj drugačiji od onog u SAD-u.

Vugrek je rekao da ne bi koristio rusku vakcinu i da je nošenje maski osnova u borbi protiv virusa.

“Jedan njemački naučnik tvrdi da bi virus nestao kad bi se cijeli svijet držao mjere nošenja maski mjesec dana. Nošenje maski je osnova, ako bi se svi držali toga, zaraze bi sigurno bilo manje. Strože mjere, to je stvar Nacionalnog stožera. Treba više testirati, a ne zatvarati teretane. Nije teretana mjesto zaraze, niti su svadbe, nego ljudi koji dolaze nedetektirano na takva mjesta. Ako možete identificirati zaražene efikasno, neće biti potrebne posebne mjere ili zatvaranje nekih objekata”, zaključio je Vugrek.