Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova zaraza

Evropska unija odobrila vakcinu protiv majmunskih boginja

majmunske boginje

U saopćenju se navodi da je odobrenje došlo nakon “pozitivnog mišljenja” od Odbora za medicinske proizvode za ljudsku upotrebu (CHMP) prošle sedmice, i vrijedi u svim državama članicama EU, javlja Deutsche Welle

Vakcina danske biotehnološke kompanije Bavarian Nordic već je odobrena za prevenciju majmunskih boginja u SAD-u i Kanadi. Evropska unija odobrila je upotrebu ove vakcine dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovu bolest proglasila globalnom zdravstvenom krizom.

U saopćenju se navodi da je odobrenje došlo nakon “pozitivnog mišljenja” od Odbora za medicinske proizvode za ljudsku upotrebu (CHMP) prošle sedmice, i vrijedi u svim državama članicama EU, javlja Deutsche Welle.

– Dostupnost odobrene vakcine može značajno poboljšati spremnost nacija za borbu protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturisano planiranje biološke spremnosti – rekao je izvršni direktor Bavarian Nordica Paul Chaplin.

Imvanex je jedina vakcina koja je dobila odobrenje za prevenciju majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, a prethodno je bilo odobrena samo za liječenje malih boginja.

Prema Bavarian Nordicu, njihova vakcina je “vakcina protiv malih boginja koje se ne replicira” koje je razvijena u saradnji s vladom SAD-a.