Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HerzegovinaBike

Franciscana: Guča gora, Fojnica i Kreševo uvezani u novu cikloturističku rutu

franciscana biciklizam
Foto: HerzegovinaBike

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana, saopćeno je iz Udruženja HerzegovinaBike

Biciklistička ruta Franciscana, u cijeloj svojoj dužini od preko 1.000 kilometara, od sada uključuje i veličanstvene samostane i muzeje Guča gora, Fojnica i Kreševo.

“Ako pak govorimo o bicikliranju, od gustih šuma i zelenih gora sjeverne Bosne do inspirativnih pejzaža kamenite Hercegovine, vidjet ćete najbolje što Franciskana ima za ponuditi na ovoj prekrasnoj biciklističkoj ruti. Od izvanrednih pogleda do slikovitih kaldrmisanih ulica, bučnih ulica do mirnih šuma, vaša vožnja urezati će se kao trajna uspomena, baš kao i svim sljedećim generacijama hodočasnika/biciklista poslije vas”, poručili su iz Udruženja “HerzegovinaBike”.

Inače, Udruženje “HerzegovinaBike” u sklopu svojih projektnih aktivnosti organizirala je biciklističku vožnju “Franciscana”, koja je startala u četvrtak, 31. augusta, u jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu. Biciklisti su kroz 4 dana prešli više od 400 km, te tako obišli tri nova Franjevačka samostana i muzeja kako bi ih uvezali u novi i jedinstveni cikloturistički projekt Franciscana.

Kakvo pivo je najzdravije piti?

Savjet nutricioniste


Kakvo pivo je najzdravije piti?

Njih desetak su kroz četiri dana posjetili franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini, a svojom biciklističkom vožnjom mapirali su i obišli samostane Guča gora, Fojnica i Kreševo, kako bi se i oni našli na biciklističkoj mapi kao ponuda za sve cikloturiste koji su željni istraživanja prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana.

Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom, koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, navodi se u saopćenju.