Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gigantska rupa na sjeveru Sibira se stalno povećava

sibir krat333

Usred tajge na sjeveru Sibira nalazi se gigantski krater, kojem su, zbog njegovog zastrašujućeg izgleda, lokalni stanovnici dali ime “Vrata u podzemni svijet”.

Ono što lokalne stanovnike posebno uznemirava je činjenica da se rupa stalno povećavala u zadnjih pedeset godina.

Duboki krater “Batagajka” nastao je kao posljedica globalnog zatopljenja, koje je dovelo da zagrijavanja sibirskog permafrosta, područja vječnog snijega i leda, i ekstremnih topografskih i ekoloških promjena u blizini korita rijeke Jane. Pri temperaturama uobičajenim za ovaj predio, permafrost se ne zagrijava niti iznad tačke topljenja. Zemlja je prošarana porama, u kojima se skuplja voda, koja ostaje zaleđena hiljadama godina.

Krater, koji je nastao šezdesetih godina, danas je dug jedan kilometar i dubok gotovo 120 metara – i nastavlja se širiti i rasti. Uzrok nastanka kratera bila je sječa šuma, uslijed koje je zemlja izgubila zaštitu. Iako je riječ o najhladnijem području Zemlje, tlo, koje je ranije bilo u sjeni drveća i guste šume, postalo je izloženije sunčevim zrakama i višim temperaturama, i počelo se otapati.

Krater se neprestano povećava, ali neki naučnici, poput Juliana Murtona sa Sveučilišta u Sussexu, u tome vide i dobre strane. Slojevi zemlje na tom dijelu omogućavaju im da saznaju više o klimi u zadnjih 200.000 godina tako što analiziraju organske i neorganske izotope. Između ostalog, došli su do značajnog naučnog otkrića: prije 125.000 godina prosječna temperatura je bila viša nego danas. Isto toga, krater će im poslužiti da naprave opsežna istraživanja o tome kako se klima mijenjala u Sibiru za vrijeme ledenog doba, jer o tome i danas naučnici imaju jako malo saznanja, piše BBC.