Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godinama udomljava djecu koja će umrijeti: I oni imaju dušu

muhamed

Mohamed Bzeek (62), koji živi u Kaliforniji, već godinama brine se za teško bolesnu djecu.
Bzeek je došao u Kaliforniju 1978. godine iz Libije kao student i tamo je upoznao Dawn.
Kasnije su se on i Dawn vjenčali. 1980-ih su počeli udomljavati djecu.

Njihov dom je postao utočište za djecu koja su odmah trebala smještaj. Godine 1989. su Mohamed i Dawn odlučili da će život posvetiti upravo tome. Kroz godine udomili su 40-ak djece.

Godine 1991. umrlo je prvo dijete koje su udomili i tada su odlučili da će udomljavati djecu koja su teško bolesna i koju niko drugi ne želi udomiti.

– Ključno je da tu djecu volite kao da su vaša vlastita. Znam da su teško bolesna i da će umrijeti. Za njih pokušavam napraviti sve što mogu kao čovjek, a ostalo prepuštam Bogu – kaže Mohamed.

Godine 1997. on i supruga su dobili svoje biološko dijete Adama. On je dijete patuljastog rasta i ima lako lomljive kosti.

– Adam je borac baš kao i ostala djeca koja dolaze živjeti kod nas – kaže Mohamed.

– Ljudi me pitaju zašto to radim, a odgovor je vrlo jednostavan. Iako neka od te djece ne mogu govoriti, vidjeti ili čuti i ona imaju dušu. Oni trebaju nekoga ko će ih voljeti. Govorim im da će sve biti u redu i da sam ja tu za njih i da ćemo kroz to proći zajedno – kaže Mohamed.

Njegova supruga se razboljela 2000. godine. Imala je napada i ustanovljeno je da u plućima ima krvne ugruške. Umrla je 2015. godine.

– Tada je bila najprirodnija stvar da nastavim naš posao. Sada se brinem i za curicu (6) koja je rođena gluha, slijepa i sa stanjem zbog kojeg joj se mozak nije pravilno razvio. Znam da ne čuje i ne vidi, ali ja s njom stalno razgovaram. Nosim je, igramo se. Ona ima osjećaje, dušu. I ona je ljudsko biće – kaže Mohamed.

Curica je 22 sata dnevno priključena na sondu za hranjenje i na cijev uz pomoć koje diše. Mohamed se za nju brine otkako je bila stara mjesec dana.

– Mohamed je izvrstan udomitelj. Ljekari su predviđali da će curica umrijeti nekoliko sedmica nakon rođenja. No Mohamed joj pruža toliko ljubavi i brige da je curica nadživjela sva očekivanja ljekara – kaže Rosella Yousef asistentica u regionalnom uredu za medicinsku brigu.

– Kroz moj su dom prošla djeca s različitim bolestima. Nekima je bio oštećen mozak, neka nisu imala razvijen imunološki sustav. Neka nisu imala imena pa sam im ja dao imena i pobrinuo se, kada su umrla, da njihova imena ostanu zapamćena – kaže Mohamed. Dosad je na stranici GoFundMe za njega i njegov obitelj prikupljeno 500.000 dolara, piše OddityCentral.