Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Griješite li prilikom pranja suđa u mašini?! Evo nekoliko caka koje možda niste znali

masina za sudje
FOTO: Screenshot

Eberhard je izdvojila nekoliko savjeta kako da se posuđe u mašini svaki put dobro opere

Isperete li suđe prije nego ga složite u mašinu? Neki to ne rade, no istraživanje koje je proveo Procter & Gamble pokazalo je da čak 86 posto ispitanih ispire suđe prije nego što ga stavi prati u mašinu za suđe.

No je li to zaista potrebno ili je ispiranje suđa prije stavljanja u mašinu zapravo samo gubitak vremena i resursa? Pronašli smo odgovor na ovo pitanje – naime, posuđe nije potrebno ispirati prije pranja u mašini, no postoji jedna caka.

Ispirati ili ne ispirati?

Naučnica Morgan Eberhard iz tvrtke Cascade koja proizvodi tablete za pranje posuđa kaže da uopće nema potrebe ispirati posuđe pod mlazom vode. “Potrebno je samo ostrugati sve preostale komadiće hrane koji su ostali na posuđu, a koji bi potencijalno mogli začepiti mašinu za pranje suđa. Umake i masnoću slobodno ostavite na posuđu”, kaže ona za Allrecipes.

Dakle, onih 86 posto ljudi koji su prethodno ispirali posuđe zapravo su radili krivo, a Eberhard dodaje da, ako ne ispiremo posuđe, možemo uštedjeti vodu i energiju, ali i vrijeme. Sada kada imamo konačan odgovor da nije potrebno ispirati suđe prije stavljanja u mašinu, Eberhard je izdvojila nekoliko savjeta kako da se posuđe u mašini svaki put dobro opere.

Savjeti za pranje posuđa u perilici

Za početak, provjerite mogu li se svi predmeti koje imate u kuhinji prati u mašini za pranje posuđa. Naime, mašina može biti pregruba za neke kuhinjske predmete ili možda nije prikladna za neke materijale, kao što su drvo, aluminij i lijevano željezo. Ako niste sigurni, prije pranja svakako provjerite.

Zatim prvo napunite donji dio mašine – na njega stavite tanjure, lonce i tave okrenute prema izvoru vode, koji se obično nalazi na sredini. U gornji dio mašine stavite čaše, šoljice i zdjele okrenute prema dolje kako bi bile što bliže izvoru vode i bolje se oprale.

Vinske čaše i drugo osjetljivo stakleno posuđe stavite na gornju rešetku na držač za čaše kako bi cijelo pranje ostale na jednom mjestu. Osim toga, plastično posuđe također pripada gornjoj rešetki – temperature su gore obično niže pa je to bolje za plastično posuđe.