Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARAJEVO

Helez uručio donaciju udruženju Srce za djecu oboljelu od raka

helez srce za djecu
FOTO: Fena

Udruženje Srce za djecu već 20 godina pruža podršku djeci i mladima i njihovim porodicama kako bi podigli svijest javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od malignih bolesti, ali i njihove porodice

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez uručio je donaciju  predstavnicima Roditeljske kuće – Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u Sarajevu, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BIH.

U prostorijama Roditeljske kuće u Sarajevu ministar Helez je uručio lokatore vena, u vrijednosti od više od 16.000 KM, koji će pomoći djeci koja se liječe na hematoonkološkim odjeljenjima u Sarajevu i Tuzli radi bržeg i lakšeg pronalaska vena. Lokatori su namijenjeni da se smanje ubod, stres i bol kod bolesne djece.

– Dva lokatora koje je Ministarstvo odbrane BiH nabavilo, direktno će pomagati na godišnjem nivou oko 60 djece koja se liječe, od najtežih malignih oboljenja. To su djeca koja su izložena konstantnom bocanju i vađenju nalaza krvi.  Zbog toga je važno da im olakšamo i smanjimo stres, anksioznost… Svaka suza koju spriječimo kod te djece je velika stvar i dobro djelo. Vjerujem da će  i roditelji biti sretniji kada vide da njihova djeca manje plaču i ne boje se bocanja, zato veliko hvala Ministartvu odbrane BiH i ministru Helezu – kazao je direktor Udruženja Fikret Kuba.

Udruženje Srce za djecu već 20 godina pruža podršku djeci i mladima i njihovim porodicama kako bi podigli svijest javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od malignih bolesti, ali i njihove porodice, saopćeno je.