ida prester

Hrvatska pjevačica pokazala kako obaviti pregled dojki (VIDEO)

ida

Video je snimljen u sklopu kampanje “Pinkypromiss” za rano otkrivanje raka dojke, čija je Ida ambasadorica

Hrvatska pjevačica Ida Prester se skinula i snimila video u kojem je na vlastitom tijelu pokazala kako pravilno vršiti samopregled dojki. Video je snimljen u sklopu kampanje “Pinkypromiss” za rano otkrivanje raka dojke, čija je Ida ambasadorica.

Na početku videa je istaknula da bi svaka žena starija od 20 godina trebala ovaj jednostavan pregled obaviti jednom mjesečno, najbolje pet do sedam dana nakon mjesečnice. Nakon toga je pokazala kako se izvodi samopregled dojki i objasnila svaki korak.

“Skini se do pasa i podigni ruke visoko iznad glave. Stavi ih na bokove, okreni se na jednu pa na drugu stranu i dobro se pogledaj u ogledalo. Obrati pažnju na bilo kakvu promjenu, izgled kože i bradavica. Nagni se prema naprijed i pogledaj oblik dojki. Potom stavi ruku iza glave, a vrhovima prstiju druge ruke lagano pomiči dojku u svim smjerovima. Laganim pritiskom na bradavice provjeri eventualni iscjedak iz dojke”, objasnila je Ida.

Upozorila je da nema potrebe za panikom čak i u slučaju da napipate neku kvržicu, no posjet liječniku ne biste trebali preskočiti

“Ako primijetite neku kvržicu, to nije razlog za paniku jer 80 posto kvržica su benigne. Ali ipak za svaki slučaj prijavite svaku promjenu svom liječniku”, savjetuje ona.

Ida je na konferenciji za medije otkrila da je željela dati svoj doprinos jer su se njeni roditelji borili s tumorom.

“Tata je zdrav zadnjih 20 godina, mama 5. svoju pobjedu nad rakom može zahvaliti samo ranoj dijagnostici. I rak i ljudsko tijelo kod nas su još uvijek tabu-teme pa su i to razlozi zbog kojih nisam dvojila”, rekla je.

Kampanja “Pinkypromiss” radi na podizanju svijesti i edukaciji o raku dojke, no i poticanju žena da preuzmu aktivniju ulogu u brizi za zdravlje svojih grudi.

“Edukacija, bolja informiranost o raku dojke te važnost samopregleda, redovitih ultrazvučnih pregleda i mamografskih pregleda mogu dugoročno rezultirati većim brojem dijagnoza u ranoj fazi bolesti, kada su rezultati liječenja znatno bolji. Prva je osoba kojoj se žene trebaju obratiti napipaju li kvržicu tijekom samopregleda njihov liječnik primarne zdravstvene zaštite, koji će ih dalje uputiti na dijagnostičku obradu u nadležnu ustanovu”, istaknuo je doktor Ivan Milas s Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.