Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetska sedmica dojenja

INZ organizuje interaktivno predavanje o značaju majčinskog dojenja beba

hvala mama – naslovnica

Svjetska asocijacija za promociju dojenja (WABA) je 1992. godine prvu sedmicu u augustu proglasila Svjetskom sedmicom dojenja s ciljem podizanja svijesti, unapređenja i podrške dojenju

Prva sedmica augusta širom svijeta se obilježava kao sedmica pojačane aktivnosti na promociji prirodnog majčinskog dojenja beba, odnosno hranjenja bebe isključivо majčinim mlijekоm tоkоm prvih šest mjeseci živоta, bez dоdataka vоde, čaja, sоkоva, adaptiranоg mlijeka i čvrste hrane.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) kontinuirano kroz razne organizirane aktivnosti promoviše značaj dojenja, a s ciljem podizanja svijesti, unapređenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu. Sedmica koja je iza nas, sedmica je dojenja i u Zenici će u utorak (10. august) biti obilježena tradicionalnim interaktivnim predavanjem, na kojem učestvuju stručnjaci više oblasti.

Svjetska asocijacija za promociju dojenja (WABA) je 1992. godine prvu sedmicu u augustu proglasila Svjetskom sedmicom dojenja s ciljem podizanja svijesti, unapređenja i podrške dojenju. Istraživanja pokazuju da je svega jedno od sedam beba, dakle 15,6 posto djece do šest mjeseci isključivo dojeno (podaci za Federaciju BiH).

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizuje interaktivno predavanje (18 sati, hotel Zenica) na kojem će, uz opušten razgovor buduće mame i dojilje moći otvoreno razgovarati o dojenju, podijeliti svoje radosti, uspjehe, strahove, iskustva i očekivanja, te pružiti podršku drugim majkama da ustraju u dojenju.

– Ovo je također prilika da dobijete odgovore na svoja pitanja i nedoumice oko dojenja od kvalifikovane vršnjačke savjetnice za dojenje i da dobijete pomoć za konkretne probleme u dojenju. Ako ste trudnica koja želi dojiti nakon poroda, majka koja ima poteškoća sa dojenjem/izdajanjem i želi ih prevazići ili majka koja doji bez problema i želi drugim ženama pomoći svojim iskustvom, to je pravo mjesto za vas – izjavila je dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u.

Uvodna izlaganja na ovom besplatnom predavanju za koje nije neophodna ranija registracija ili prijava održat će dr. Maja Karač, specijalista pedijatrije, dr. Hana Štimjanin, specijalista ginekologije i akušerstva i Ines Jakupanec, certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju. Prijatelji projekta su osigurali poklone u vidu marama za dojenje, brošura sa informacijama o prednostima dojenja, te savjetima za lakše dojenje, te poklonima firme Lansinoh, a skup će zbog aktuelne pandemije covid-19, imati ograničenja u broju i rasporedu učesnica i gostiju, sve u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.