studija

Ispijanje četiri čaše piva ili vina sedmično povećava rizik od demencije

pivo – Emica Elvedji Pixsell

Naučnici su analizirali podatke o više od 15.000 ljudi u dobi od 50 i više godina i pratili ih u periodu od dvije godine

Istraživači su upozorili na to da bi samo četiri velike čaše piva ili male čaše vina sedmično mogle udvostručiti šanse za probleme s kratkoročnim pamćenjem i prostornom percepcijom. Tvrde da bi ovi problemi mogli dovesti do demencije ako se te količine ne smanje do granica sigurnog pijenja, piše Daily Mail.

Naučnici su analizirali podatke o više od 15.000 ljudi u dobi od 50 i više godina i pratili ih u periodu od dvije godine. Proučavana je njihova konzumacija alkohola, uključujući količine i učestalost, te su radili testove za mjerenje sposobnosti razmišljanja.

Problemi s pamćenjem i osjećajem prostora

Ljudi koji su dosegnuli “rizične količine” pijenja pretrpjeli su veći pad kratkoročnog pamćenja i prostorne svijesti. Samo malo dodatno pogoršanje mentalnog oštećenja moglo bi nekoga odvesti preko kliničkog praga za demenciju.

Dr. Tony Rao, psihijatar koji je vodio studiju na King's Collegeu u Londonu, rekao je: “S karijerom od više od 20 godina posvećenom istraživanju alkohola i starijih ljudi, ovo je zasigurno najrevolucionarnija studija o odnosu između pijenja i rizika od demencije. Nitko od sudionika nije imao demenciju na početku studije, ali za one koji su pili u graničnim količinama postojala je veća vjerojatnost da će pokazati kognitivni pad, koji će vjerojatno napredovati u demenciju.”

Dobrobiti alkohola su mit

“Ovo može izgledati iznenađujuće i razbija mit da je alkohol na neki način dobar za mozak”, kaže dr. Rao. “Korištenje testova za rano otkrivanje ovog kognitivnog oštećenja može zaštititi mozak i spriječiti daljnji napredak demencije.”

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Aging and Mental Health.