Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Silovana djevojka: Nosila sam pseću ogrlicu i oslovljavala ga sa “gospodaru”

Kibby

Američka tinejdžerka oteta 2013. dok se vraćala kući iz škole prvi put je progovorila o užasima koje je doživjela dok je bila prepuštena na milost i nemilost izopačenom čovjeku, koji ju je prisiljavao da nosi pseću ogrlicu i da ga oslavljava sa: “gospodaru”.

Abby Hernandez je imala 14 godina kada ju je Nate Kibby oteo u Conway(američka savezna država New Hampshire) i zatvorio u metalni kontejner, gdje ju je devet mjeseci drogirao, silovao i psihički maltretirao.

U emisiji 20/20, na kanalu ABC, djevojka, koja danas ima 19 godina, kaže da joj je mučitelj stavio električnu ogrlicu za pse kako ne bi vrištala i rekao joj je da će se kontejner, koji je postavio na svom imanju, 30-ak kilometara od mjesta gdje ju je oteo, zapaliti ako pokuša da pobjegne, ili ako neko proba da je spasi.

Da bi joj demonstrirao da ogrlica radi, natjerao ju je da vrisne.

– Blago sam povisila glas i drmnula me je struja. “Eto, sad si vidjela kakav je osjećaj” – rekao mi je – ispričala je Abby.

Ona kaže da je uvjerena da ju je posmatrao sve vrijeme, jer je kamera stalno “svjetlila”. Koristila je psihološke taktike da bi ostala živa, pa se, između ostalog, zbližila sa svojim mučiteljem. Osim ogrlice, Kibby je koristio i elektrošok pištolj da bi je natjerao na poslušnost.

Jednom prilikom joj je naredio da napiše pismo sa dezinformacijama porodici u nadi da će policija prekinuti potragu za nestalom djevojčicom. Ona je vještakim noktima urezala njegovo ime i registarski automobila na papiru, ali je on vidio tragove i kaznio je elektrošok pištoljem.

Lauren Munday, djevojka koju je upoznao na internetu i koja nije ništa znala o otmici, nehotice je pomogla Abby, pošto je uhvaćena kako plaća lažnim novcem koji joj je on dao i upozorila ga da policija dolazi. Kibby se uplašio i pustio Abby. Dvadesetog jula 2014, poslije devet mjeseci zatočeništva, Hernandez se najzad vratila kući.

Kibby , koji je radio za mašinom u dvije fabrike oružja i koga su komšije opisale kao “zaluđenika za oružje”, uhapšen je nedjelju dana kasnije, a u maju 2016. izjasnio se da je kriv za otmicu, silovanje i druge zločine. Osuđen je na 45-90 godina zatvora.

– Znaj da zbog tebe cijenim slobodu i uživam u životu. Sada gledam sunce i svjež vazduh drugačijim očima – rekla mu je na suđenju.