Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zanimljiva zapažanja

Istraživanje koje je trajalo 13 godina pokazalo kako pivo utiče na zdravlje

pivo unspkash

Jedno pivo dnevno za žene i dva za muškarce su maksimum, tvrde naučnici

Istraživanje je sprovođeno od 2007. do 2020. godine, a tim naučnika u Španiji došao je do zanimljivih zapažanja o uticaju ovog alkoholnog pića na zdravlje.

Neke od studija koje su naučnici pregledali ukazuju na to da sastojci koji se prirodno nalaze u pivu, a nisu alkohol, mogu biti dobri za zdravlje. Kako je potražnja za bezalkoholnim pivom veća nego ikad, ovo je dobra vijest i za one koji vole pivo, ali izbjegavaju alkohol.

Još jedan zaključak do kojeg su tokom istraživanja došli je to da umjerena kozumacija piva ima dobar uticaj na zdravlje.

Jedno pivo dnevno za žene i dva za muškarce su maksimum, tvrde naučnici.

Pivo štiti muškarce od razvoja dijabetesa

Istraživačili su izjavili kako su muškarci koji ne piju alkohol uopšte pod većim rizikom od razvoja nenormalnih nivoa glukoze od onih koji povremeno popiju pivo.

Pivo je dobro za gustoću kostiju

Ako posmatramo gustoću kostiju i opasnost od loma kostiju kod starijih pojedinaca, istraživači tvrde da su oni koji su, čak i malo konzumirali pivo, u znatno manjoj opasnosti.

Ponudili su i naučno objašnjenje za ovu činjenicu: “Drugi sastojci piva djeluju u sinergiji sa silikonom i stimulišu osteoblastične ćelije koje popravljaju strukturu kostiju i pomažu reminelariziranje kostiju i zuba.”

Pivo može uticati na niži holesterol

Nekoliko studija upućuje na to da pivo pomaže u razvijanju dobrog holesterola i regulisanju proizvodnje onog lošeg u tijelu, zahvaljujući velikom udjelu antioksidansa.

Važno je dodati da se ovo događa kada se konzumira vrlo mala količina piva, prenosi porral EatThis.