Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje: Vraćanjem lokalne flore, vraćaju se i pčele

pcela

Naučnici sa njemačkog univerziteta TU Darmstadt došli su do saznanja da vraćanjem lokalne flore na određenom području te micanjem invazivnih biljaka, dolazi do obnove lokalnih populacija oprašivača.

Istraživanje je provedeno na tropskom otoku Otok Mahe na Sejšelima. Naučnici su otkrili da micanjem invazivnih biljaka dolazi do vraćanja lokalnih populacija pčela, leptira i ptica u roku od samo šest mjeseci, prenosi portal croenergo.eu.

Christopher Kaiser-Bunbury, glavni autor istraživanja, izjavio je: “Naši rezultati ukazuju na to da smo u mogućnosti barem djelomično obnoviti degradirane ekosustave”.

Naučnici su pratili oprašivače na osam izoliranih područja na vrhu planine otoka. Na četiri je područja uklonjeno oko 40 hiljada egzotičnih biljaka, dok je na druga četiri područja flora ostala nepromijenjena. U razmaku od osam mjeseci na područjima na kojima su uklonjene “strane” biljke došlo je do znatno boljih procesa oprašivanja.

Na “oslobođenim” lokacijama biljke su proizvodile više cvijeća i privlačile više oprašivača, što je rezultiralo većom proizvodnjom voća.

S druge strane, sam broj životinja i kukaca; pčela, osa, muha, leptira, guštera i ptica, također je narastao na “oslobođenim” područjima već nakon šest mjeseci.