Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti stručnjaka

Izolaciju tokom pandemije iskoristiti za jačanje veze sa partnerom

ljubav

na je, također, pozvala sve partnere da budu ljubazni prema svojim izabranicima i dodala je da je to “zarazan“ osjećaj koji unosi harmoniju u kuću

U jeku pandemije COVID-19 milijarde ljudi širom svijeta prinuđene su na kućnu izolaciju kako bi se ostvarila socijalna distanca kao najefektnija mjere borbe protiv širenja koronavirusa, ali stručnjaci upozoravaju da, ovisno o ponašanju pojedinaca, takva situacija može rezultirati jačanjem unutarporodičnih veza, ali i pucanjem tih veza.

Psihologinja Rtrita Krespi Ulgen kazala je za Anadolu Agency (AA) kako novonastala situacija, u kontekstu kućne izolacije i izostanka druženja sa ljudima izvan porodice, može rezultirati pojavom nervoze, anksioznosti i tjeskobe koji onda mogu dovesti do nesuglasica i svađa među partnerima.

Ona je pozvala parove na pažljivije odnošenje prema partnerima, da izbjegavaju da se međusobno optužuju i prepiru oko sitnica, a da s druge strane daju komplimente partnerima i grade odnose na bazi empatije, zdrave komunikacije i poštovanja ličnih razlika.

“Komunicirajmo, učimo se slušati partnere i pokazujmo empatiju. Prihvatanjem razlika jačamo naše veze“, kazala je Ulgen.

Ističući kako su parovi doslovno prinuđeni da ostanu u kućama na duži period, Ulgen je kazala da je ključno da partneri međusobno poštuju privatni prostor i da neko vrijeme provode razdvojeni u sobama.

“Zaštitimo naše fizičko i mentalno zdravlje i vodimo računa o našoj ishrani i spavanju“, kazala je Ulgen.

Ona je, također, pozvala sve partnere da budu ljubazni prema svojim izabranicima i dodala je da je to “zarazan“ osjećaj koji unosi harmoniju u kuću.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 2.48 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 171.000 oboljelih, a izliječeno je skoro 656.000 osoba.