Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sakara

Jedno od najvećih otkrića u Egiptu: Pronađeno 27 nikad otvorenih sarkofaga starih 2.500 godina

sarkofagg

Riječ je o zapečaćenim sarkofazima koje dosad niko nije otvarao

Arheolozi su u pustinjskoj nekropoli Sakari u egipatskoj Gizi otkrili ukupno 27 zapečaćenih sarkofaga čiju starost procjenjuju na više od 2.500 godina, saopćilo je egipatsko ministarstvo za turizam i starine.

Službenici ministarstva podsjećaju da je prije sedam dana otkriveno 13 odlično očuvanih sarkofaga, a nakon toga ih je u petak pronađeno još 14 te ističu da je riječ o jednome od najvećih otkrića takve vrste.

Riječ je o zapečaćenim sarkofazima koje dosad niko nije otvarao, a arheolozi su ih pronašli u trima odvojenim zapečaćenim nišama na dubini od 11 metara.

Na objavljenim fotografijama vidi se da su odlično očuvani te da je na nekima još dobro očuvana originalna boja drveta u smeđim i plavim šarama te hijeroglifski znakovi. Uz njih su pronađeni razni predmeti koji će razjasniti status umrlih, omogućiti podatke o njihovu imetku i društvenom utjecaju, premda zasad identitet preminulih ostaje nepoznat.

Vjeruje se da je Sakara služila kao nekropola glavnog grada drevnog Egipta, Memfisa.

Egipćani su tokom 3.000 godina ondje pokapali svoje mrtve. No na tome mjestu se nisu pokapali samo plemići, već i građani srednje i radničke klase.

Sakara se nalazi oko 25 kilometara južno od piramida na platou Gize, a ondje je i znamenita stepenasta piramida faraona Đozera, prva iz faraonske ere.

Spomenik, koji je oko 2700 prije nove ere izgradio arhitekt i bilježnik Imhotep, smatra se jednim od najstarijih u svijetu.

U međuvremenu je ministarstvo turizma i starina najavilo seriju promotivnih videozapisa o tom otkriću, nastojeći tako ponovno oživjeti lošu turističku sezonu u zemlji, dodatno oslabljenu pandemijom koronavirusa.

Egipatska vlada je muzeje i kulturne znamenitosti za posjetitelje ponovno otvorila 1. septembra.

Ovaj ključni sektor za egipatsko gospodarstvo u 2019. godini dosegao je rekordnih 13,6 miliona posjetitelja, prije nego što je koronavirus ponovno onemogućio posjete stranih turista.