Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljubimci

Jednostavno pravilo pet sekundi otkriva je li vašem psu prevruće za šetnju

pas unsplash

Pseće šape jednako su osjetljive na opekotine kao i ljudska stopala

Koliko god su pametni, psi se uvelike oslanjaju na svoje vlasnike kako bi zadovoljili osnovne potrebe poput hranjenja i šetnje. Međutim, tokom toplijih mjeseci šetnja može postati nezgodna za pse jer na temperaturama iznad 25 Celzijevih mogu podleći toplinskom udaru.

Uobičajeni znakovi toplinskog udara kod pasa uključuju dahtanje, ubrzane otkucaje srca, pretjerano slinjenje, teturanje i slabost.

I dok će se ljudi rashladiti skidanjem sloja odjeće kad im je prevruće, psi to ne mogu učiniti, a da stvar bude još gora, znoje se samo na područjima koja nisu prekrivena krznom, piše Mirror.

Centar za obuku pasa Moon Valley zato je podijelio savjet koji bi mogao spasiti psima živote tokom vrućih mjeseci.

“Stavite nadlanicu na pločnik. Ako je ne možete držati pet sekundi, prevruće je da biste šetali psa”, poručili su.

Pseće šape jednako su osjetljive na opekotine kao i ljudska stopala. Ako je vanjska temperatura 25 stepeni, ali nema vjetra i niska je vlaga, temperatura asfalta može doseći 52 stepena.

Tokom ekstremno vrućeg vremena svom psu osigurajte pristup svježoj i hladnoj vodi. Izlazite u šetnje rano ujutro i kasno navečer. Pratite znakove pregrijavanja, a ako ih prepoznate u šetnji, stanite, pronađite sjenovito mjesto i dajte psu vodu, prenosi Index.hr.

Vlasnici pasmina ravnih njuški, poput boksera i mopsa, kao i starijih pasa i onih s prekomjernom tjelesnom težinom, moraju biti na posebnom oprezu jer su ti psi podložniji toplinskom udaru.

psi