Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti stručnjaka

Kad napunite 40 godina, riješite se ovih loših navika

cetrdesete

Ovo su stvari koje bi svi koji zakorače u peto desetljeće života pod hitno trebali prestati raditi

Četrdesete bi mogle biti najbolje godine vašeg života.

Naime, prije nego napunite 40 godina, život teče prilično ubrzano, od karijere, privatnih veza, pa sve do ličnih uspjeha.

Imate osjećaj kao da ste na autopilotu pa sve radite automatski. Međutim, kada prijeđete ovu dobnu granicu, sve se mijenja. Važno je da se okrenete stvarima koje volite raditi, a najvažnije, da brinete za svoje zdravlje, kako psihičko tako i fizičko.

No, ovo su stvari koje bi svi koji zakorače u peto desetljeće života pod hitno trebali prestati raditi:

Izbjegavate preuzeti odgovornost

“Nezrela osoba će često kriviti vanjske okolnosti za svoju nezadovoljstvo. Međutim, i nakon 40 godina, mnogi se drže ove taktike da se ne bi morali suočiti s vlastitim manama”, kaže Donna Matthezing, medicinska sestra i osnivačica “Compassionate Care in the Air”.

Ne brinete dovoljno o svom zdravlju

“Kako se u ovoj dobi morate brinuti o mnogim ljudima, u svoj toj odgovornosti, svoje zdravlje lako zanemarujemo”, kaže dr. Carla Manly, klinička psihologinja.

Umjesto da mislite kako će se problemi riješiti sami od sebe ili se uvjeravate da imate važnijih stvari o kojima morate brinuti, presudno je preuzeti odgovornost i za početak zakazati redovne preglede doktora.

Pravite se da brza hrana nije toliko nezdrava

Svaki put kada konzumirate brzu hranu, vaše tijelo gotovo sigurno vam daje do znanja da nije sretno – samo morate slušati.

“Ne možete se toliko dugo pretvarati da to ne utiče na vaše tijelo”, kaže Bess Berger, dijetetičarka i osnivačica ABC Nutrition By Bess iz New Jerseyja.

“Razmislite koliko puta sedmično jedete brzu hranu. Zatim smislite prihvatljiv broj takvih obroka kako biste smanjili konzumaciju brze hrane”, sugerira ona.

Bojite se dati otkaz na poslu koji jednostavno nije za vas

Ako trebate posao, to ne znači da trebate posao koji imate upravo sada. Do sada ste skupili dovoljno iskustva da shvatite što je dobra radna atmosfera. Ako to nemate na svom poslu, vrijeme je da potražite nešto drugo.

Napuštanje posla koji vam ne odgovara može učiniti čuda za vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Naime, prema istraživanju iz psihosomatske medicine iz 2014. godine, ljudi s velikim opterećenjem na poslu izloženi su većem riziku za razvoj dijabetesa tipa 2.

Gledate previše televizije

“Ne postoji opravdanje da sjedite na kauču i beskrajno dugo gledate serije”, kaže Kyle Varner, liječnik specijaliziran za internu medicinu koji smatra da je to gubljenje vremena i života.

“Ne posjedujem televiziju i preporučujem da se svako oslobodi ovog štetnog uređaja koji će vam oduzeti dragocjeno vrijeme”, kaže Varner.

Bojite se otići iz nezdrave okoline

U 40-ima je vrijeme da se prestanete družiti s ljudima koji vam crpe energiju. Okružite se pozitivnim osobama koje će iz vas izvući ono najbolje.

Zanimljivo je kako je su u studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu International Journal of Behavioral Development, istraživači sa sveučilišta Brandeis otkrili da je većina onih u srednjoj životnoj dobi željela da budu mlađi nego što jesu.

“Žene starije od 40 godina uvijek se upoređuju s mnogo mlađim ženama”, kaže Donna Matthezing.

Umjesto toga, fokusirajte se na sve što niste imali kad ste bili mlađi, a sada imate i shvatit ćete da vam je mnogo bolje.

I zadnje što bi trebali prakticirati svaki dan je – zahvalnost.