Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HHC

“Kad si kod hranitelja znaš čiji si”: Hraniteljstvo djeci obezbjeđuje odrastanje u porodičnom okruženju

hopes-homes-children (6)

Hope and Homes for Children u BiH i Mediacentar organizovali su druženje s novinarima kako bi javnosti kroz primjere približili kako izgleda proces hraniteljstva

U Bosni i Hercegovini je registrovano više od 2.000 djece bez roditeljskog staranja i većina ih odrasta u domovima za djecu bez roditeljskog staranja.

Nauka i praksa su pokazale da djeca koja rastu u institucijama nerijetko imaju poteškoće u fizičkom, emocionalnom, društvenom i kognitivnom razvoju.

S druge strane, hraniteljstvom, kao najprikladnijim rješenjem, djeci se obezbjeđuje odrastanje u porodičnom okruženju u situacijama kada ona nisu u mogućnosti odrastati u vlastitoj porodici.

Možda najbolje možete osjetiti šta za djecu znači porodično okruženje kroz riječi jednog dječaka koji je sa nama podijelio svoju priču odrastanja u hraniteljskoj porodici: „Kad si kod hranitelja znaš čiji si. Barem znaš da nisi sam. Onako u Domu ne znaš. Eto to je.“

Hope and Homes for Children u BiH i Mediacentar organizovali su druženje s novinarima kako bi javnosti približili kako izgleda proces hraniteljstva.

Između ostalih, o hraniteljstvu iz svog ugla posmatranja govorile su glumice Arma Tanović, Maja Salkić, Dženita Imamović-Omerović kao i pjevač Latif Moćević.