Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj u hrvatskoj

Kako je moguće da žena rodi, a da ne zna da je bila trudna

Foto: HGSS

S obzirom na to da je trudnoća ogromna promjena za žensko tijelo, postavlja se pitanje kako je moguće, i je li uopće moguće, da žena ne zna da je trudna sve do poroda

Na Facebook profilu Hrvatske gorske službe spašavanja objavljeno je da mlada strankinja rodila djevojčicu u Lugarnici u Nacionalnom parku Paklenica.

“Prije dolaska tima HGSS-a, mlada strana državljanka rodila je djevojčicu uz asistenciju djelatnika Nacionalnog Parka. Majka i novorođenče su sigurno prebačeni u kanjon, gdje su predani HMP timu”, napisao je HGSS.

Nakon porođaja razgovarali smo s ravnateljicom NP-a Paklenica Natalijom Andačić koja nam je potvrdila da rodilja nije znala da je trudna i da je, na svu sreću, u timu za spašavanje bila i ginekologinja.

“HGSS je majku i bebu transportirao do ceste, jer ima puno hoda od Lugarnice gdje je žena rodila. Hitna pomoć je došla i odvezla majku i dijete u bolnicu. Na terenu je sve prošlo u redu, i majka i dijete su bili dobro”, rekla je Andačić za Index.

Kako je moguće da žena do poroda ne zna da je trudna?

S obzirom na to da je trudnoća ogromna promjena za žensko tijelo, postavlja se pitanje kako je moguće, i je li uopće moguće, da žena ne zna da je trudna sve do poroda.

Ginekolog Dražan Butorac u Dnevniku Nove TV rekao je da mu se dogodila situacija kada je na porođaj došla žena koja nije prepoznavala trudnoću. Češće se dogodi da žena do polovice trudnoće nije svjesna da je trudna.

“Moguće je jer se svi simptomi trudnoće zamijene ili opravdaju s nekim drugim stanjima koja ta žena ima. Postoje i slučajevi kada žena svjesno sumnja da je trudna pa negira sve te znakove i na neki način ne želi da je trudna pa donekle uvjerava samu sebe i okolinu.

Isto tako, postoje i slučajevi da se toliko dobro uvjeri da su svi ti simptomi trudnoće zbog nečeg drugoga, bilo da je to kod jačih žena dobivanje na težini pa to ne bude značajno, bilo da su to neredoviti menstruacijski ciklusi koje inače žene imaju u nekim stanjima ili bolestima pa ih poistovjeti s nekim krvaruckanjima koja se mogu javljati u trudnoći da su zapravo menstruacije”, objasnio je ginekolog.

Ginekolog Butorac rekao je da je malo vjerovatno da je uistinu sve bilo idealno.

Različiti simptomi

“Postoje stanja i u trudnoći kada se pojavljuju sukrvice, krvarenja i tako žena to može zamijeniti s menstruacijama, a dobitak težine pogotovo kod jačih žena može se na neki način opravdati. Kod gracilnih žena je to teže i naravno, ako imate tri kile zajedno s posteljicom i svim ostalim stvarima koje idu s time je teško ne prepoznati, ali žene same sebi i okolini opravdaju iz bilo kojih razloga simptome”, dodao je.

Veća je vjerovatnost da žena do polovice trudnoće nije toga svjesna, ginekolog je rekao da one to još teže mogu opravdati. Pokreti djeteta kasnije budu značajno intenzivniji.

“Postoje stanja, stresovi, okolina koja vas natjera da različite simptome koje doživljavate bilo kakve bolesti da se pomirite s njima. Možda te žene pokrete djeteta koji su značajniji u višim sedmicama trudnoće poistovjete s nekim drugim razlogom”, objasnio je.