Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Kako objasniti djetetu odakle dolaze bebe?

New Project – 2022-06-28T103909.151

Sa starijom djecom možete ići detaljnije s opisom, objašnjavajući kako se događa porođaj

Pitanje može biti potaknuto novom trudnoćom ili ako je netko koga poznajete upravo dobio dijete. Prirodno je da dijete bude radoznalo. Ako ste zatečeni nespremni, odvojite nekoliko minuta da se priberete i pronađite mjesto gdje ćete vi i vaše dijete udobno sjediti i porazgovarati. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako objasniti trudnoću i rođenje djeteta na način primjeren dobi djeteta, piše prvozdralje.com.

Odredite šta vaše dijete zna

Započnite razgovor uspostavljanjem osnovnog razumijevanja vašeg djeteta o tome odakle dolaze bebe. Postavite nekoliko pitanja kako biste utvrdili djetetovu razinu razumijevanja i na što pomisli kad se spomene trudnoća. Opušteno čavrljanje daje vam ideju o tome koje riječi koristiti i kako iskoristiti djetetovo razumijevanje. Naprimjer, možete započeti razgovor s predškolcem pitanjem: “Znaš li kako je beba dospjela u moj trbuh?”. Slušajte njegov odgovor i odgovorite objašnjavajući na način primjeren dobi. Možete objasniti da beba raste iz jajašca na način na koji voće raste iz cvijeta. U ovoj dobi može biti korisno i zabavno objasniti kako beba u vašem trbuhu radi sve što bebe rade kad se rode: jedu, spavaju, pa čak i sišu palac!

S djecom školske dobi možete učiniti isto. Pitajte što već znaju o tome odakle dolaze bebe, a zatim slijedite njihov primjer. Ovo je već odgovarajuća dob za uvođenje točnih anatomskih naziva – maternica umjesto trbuh, naprimjer. Također, možete objasniti seks i kako se ponekad rađaju bebe kada penis ubaci spermu u vaginu. Uključite u odgovor, ukoliko procijenite da je to moguće, i druge načine stvaranja porodice (vještačka oplodnja uz liječničku pomoć, posvajanje, surogat majčinstvo itd.). Ako netko blizak porodici čeka bebu, dijete možete pripremiti za porod opisujući taj proces.

Za malu djecu i predškolsku djecu, objasnite da će beba, nakon što završi s rastom u trbuhu, roditeljima dati do znanja da je spremna za rođenje. Sa starijom djecom možete ići detaljnije s opisom, objašnjavajući kako se događa porođaj, uvijek dajući djeci do znanja da će roditelj i beba biti sigurni i da će se o njima dobro brinuti liječnici i medicinske sestre. Usredotočite se na to kako je uzbudljivo dočekati dolazak nove bebe na svijet!

Koristite kratke, direktne odgovore

Ključ za odgovor na bilo koje pitanje ove vrste je pažljivo slušanje i identificiranje što točno vaše dijete pita. Kad je riječ o tome kako objasniti trudnoću i rođenje djeteta, držite se teme i jasno i sažeto iznesite činjenice. Mlađa djeca će vjerojatno htjeti samo činjenice, dok tinejdžeri mogu imati složenija pitanja o seksu, odnosima i trudnoći. Kako djeca budu starija, možete dodati više pojedinosti kako biste omogućili dublje razumijevanje ovih tema. Od vas kao roditelja ili skrbnika, zapravo, ovisi koliko daleko želite ući u naprednije teme.

Pažljivo birajte riječi

Kada pričate, uvijek koristite vokabular koji vaše dijete već koristi i razumije. Trogodišnjak i šestogodišnjak mogu postaviti isto pitanje, ali kontekst može biti drugačiji. Dijete od tri godine može jednostavno htjeti znati kako je beba izašla iz vašeg trbuha, dok se šestogodišnjak može pitati kako je beba zapravo nastala. Uvijek imajte na umu dob i razinu zrelosti vašeg djeteta kada dajete informacije o tome odakle dolaze bebe.

Korištenje pogrešnih riječi ili fraza ponekad može uplašiti djecu. Ako vas, naprimjer, pitaju kako je beba izašla i objasnite carski rez riječjima “izrezati, nož…”, moguće je da će vaše dijete biti uznemireno. Isto vrijedi i za odluku hoćete li koristiti posebne ili općenite izraze. Naprimjer, opisivanje maternice omogućuje djetetu da shvati da je ovaj organ odvojen od želuca, crijeva i drugih organa. Na taj način neće biti zabune oko toga može li dijete živjeti i u trbuhu.

Nemojte žuriti

Što je pitanje složenije, možda ćete morati više razmisliti o njemu prije nego što odgovorite. Nemojte se ustručavati reći svom djetetu da vam treba malo više vremena da nađete dobar odgovor. Važno je da ne zanemarite njihova pitanja. Možete potražiti dječiju knjigu koja opisuje trudnoću i porod na način primjeren njihovoj dobi. Knjige otvaraju vrata za konstruktivan razgovor, a u isto vrijeme učinkovito i točno odgovarate na pitanja vašeg djeteta.

Budite iskreni

To je stara maksima, ali je istinita: poštenje je najbolja politika. Prirodno je da su ti razgovori pnekad neugodni, ali to nije razlog da ih se u potpunosti izbjegava. Djeca mogu osjećati sram ili neugodu ili vjerovati da su njihova pitanja neprikladna ili loša. Ako od vas ne mogu dobiti iskrene odgovore, možda će tražiti (i pronaći) pogrešne informacije od druge djece, odraslih ili na internetu. Vi najbolje poznajete svoje dijete i instinktivno znate s čime se ono može nositi. Ali također, morate razmisliti o tome može li vaš vlastiti osjećaj nelagode utjecati na razgovor. Ako ostanete iskreni – i ne posegnete za bajkama – možete pomoći svom djetetu da razvije zdrav odnos prema ljudskom tijelu, trudnoći i seksu.