Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kao da ne stare: U čemu je tajna latinoameričkih ljepotica?

screen-shot-2012-07-17-at-10-17-33-am

Jennifer Lopez, Sofia Vergara, Eva Longorija… reklo bi se da izgledaju sve bolje što su starije, a stručnjak otkriva zašto one “ne stare”.

OK, svi znamo da ove poznate dame vode računa o svom izgledu, da mogu sebi da priušte skupe tretmane i slično, ali nije samo u tome trik.

J Lo ima 46 godina, Eva Longorija 40, Sofia Vergara 43, Salma Hayek 49… a sve izgledaju mladoliko i zategnuto. Alicia Barba, dermatolog iz Majamija, inače lationameričkog porijekla, otkriva u čemu je tajna mladolikosti vatrenih Lationamerikanki.

“Latinamerikanke nisu otporne na starenje, kao ni bilo koje druge žene. Međutim, ovaj tip kože zaista ima neke prednosti”.

Žene ovog porijekla imaju manje ekspresivnih bora, između obrva, oko očiju, na čelu, objašnjava Barba.

“To što imamo tamniju kožu, znači da smo manje sklone oštećenjima nastalim od sunca, nego dame svjetlije kože. Zahvaljujući većoj količini melanina, to je kao da imamo prirodnu zaštitu od UV zračenja”, kaže ona. Ipak, čak ni tamna koža koža nije otporna na tamne fleke od sunčanja, pa Barba upozorava da bi i Lationamerikanke svakako trebalo da nanose zaštitnu kremu, više zbog zdravlja nego zbog ljepote.

Deromatolog objašnjava da većina dama latinoameričkog porijekla imaju masnu kožu, koja sporije stari.

“To, naravno, samo po sebi ne sprečava pojavu bora, ukoliko se ne vodi računa o životnim navikama – svi znamo da cigarete, alkohol, ubrzavaju starenje”.