Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koja je vaša idealna težina

tezina-vaga

Da li ste previše mršavi ili debeli. Koliko kilograma biste trebali imati na vašu visinu? U ovom tekstu dobit ćete odgovor.

ITM – indeks tjelesne mase (često se navodi i engleska kratica BMI – Body Mass Index) općeprihvaćeno je mjerilo za idealnu tjelesnu težinu – koristi ga i Svjetska zdravstvena organizacija u svojim statistikama.

Indeks tjelesne mase smatra se najpraktičnijim načinom procjene uhranjenosti – jednostavno se izračunava prema formuli ITM=kg/m² tako da težinu (u kilogramima) podijelite s kvadratom visine (u metrima).

Na primjer, ako je osoba teška 84 kilograma, a visoka 176 cm, njezina je visina na kvadrat 1,76 x 1,76 odnosno 3,0976. Kad se s time podijeli tjelesna težina (84 : 3,0976) dobiva se indeks tjelesne mase 27.

Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za evropsko stanovništvo, ITM od 18,5 do 25 označava normalnu tjelesnu težinu. Vrijednosti ITM-a manje od 18,5 smatraju se pothranjenošću, dok ITM od 25 do 30 označava prekomjernu tjelesnu težinu, a veći od 30 pretilost. Dakle, u navedenom primjeru izračuna (ITM 27) osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu.

ITM nije precizno nego približno mjerilo

Premda je ITM dobar pokazatelj uhranjenosti, nije posve precizan pa ga treba shvatiti kao okvirno mjerilo. Naime, ITM ne može odrediti tjelesni udio masnog tkiva u odnosu na mišićnu i koštanu masu, a upravo je to osnovni kriterij za procjenu debljine ili mršavosti.

Primjerice, ITM može biti veći u ljudi krupne građe, atletičara i bodybuildera, ali to ne znači da su oni debeli nego imaju povećanu mišićnu masu. S druge strane, starije osobe kojima se s godinama smanjila mišićna i koštana masa, mogu biti pretile i s manjim ITM rezultatom.

Precizna analiza kod liječnika

U određivanju pretilosti često se koristi i opseg struka. Ako je veći od 80 cm u žena ili 94 cm u muškaraca, to se smatra znakom abdominalne pretilosti.

Želite li preciznu analizu vaše tjelesne građe i idealne težine, svakako se valja savjetovati s liječnikom koji će po potrebi preporučiti najprikladniji način skidanja kilograma. Već manji gubitak od 5 do 10 posto tjelesne težine veliki je dobitak za zdravlje!