Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti

Koji je najbolji izvor hidratacije u toku trudnoće?

Hidratacija u trudnoći Vivia

Kada vam nedostaje tečnosti, tijelo stvara hormon koji simulira kontrakcije i može doći do prijevremenog porođaja

Svi već dobro znamo koliko je redovna i optimalna hidratacija važna, a tokom trudnoće – dovoljan unos tečnosti jedan od osnovnih uslova za pravilan razvoj bebe i zdravlje majke. Ali šta je najbolji izvor tečnosti za trudnicu i šta se sve podrazumijeva pod unosom tečnosti?

Bez dileme, najbolji izvor hidratacije je voda – čista, prirodna izvorska voda bez ikakvih dodataka. Najbolje je izbjegavati fabričke sokove, vode sa ukusom i slične proizvode koji sadrže dodatni šećer koji vam ništa dobro neće donijeti. Kada pijete flaširanu vodu, naša preporuka je domaća voda Vivia.

Uvijek dajemo prednost domaćim proizvodima, pogotovo kada je voda u pitanju, koja za razliku od onih iz uvoza, u najkraćem roku stiže od izvora do polica marketa i kupaca. Vivia je prirodna izvorska voda koja izvire u podnožju planine Udrč, u sjeveroistočnom dijelu naše zemlje. Zbog bogatstva kiseonikom često je nazivaju i „voda koja diše”. Takođe, važno je napomenuti da Vivia ima nizak sadržaj natrijuma zbog čega je pogodna da se pije u neograničenim količinama. Ovo je izuzetno važno jer visok sadržaj natrijuma kod trudnica može izazvati visok krvni pritisak.

Kako da znate da unosite dovoljno tečnosti?

Svaki put prilikom mokrenja možete da provjerite da li ste optimalno hidrirani. Što je mokraća svjetlije boje, to je dobar znak da vodite računa o unosu tečnosti. Ukoliko je tamno žute boje i jakog mirisa, vrijeme je da čim prije popijete čašu vode.

Opasnosti od dehidratacije u trudnoći

I za kraj, ne želimo da vas uplašimo, ali zaista važno da pravilno hidrirate organizam u trudnoći. Naime, kada vam nedostaje tečnosti, tijelo stvara hormon koji simulira kontrakcije i može doći do prijevremenog porođaja. Dovoljno tečnosti pomaže u sprečavanju glavobolja, bubrežnih kamenaca, vrtoglavice i uobičajenih pritužbi u trudnoći, kao što su zatvor i hemoroidi. Nadamo se da smo vas ovim tekstom podstakli da sada ustanete od računara ili ostavite telefon, protegnete noge i prošetate po svoju čašu ili flašicu vode.