Namirnica s malo kalorija

Koliko će jaja biti zdrava zavisi i od načina pripreme

pecenje-jaja

Na osnovu analize najpopularnijih metoda pripremanja jaja došlo se do najzdravijeg načina za pripremu ove, veoma važne namirnice u ljudskoj ishrani

Jaja su nevjerovatno hranjiva namirnica i sadrže relativno malo kalorija.

Ona su bogata bjelančevinama, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i raznim drugim hranjivim supstancama u tragovima.

Međutim, način na koji pripremate jaja može da ima važnu ulogu u tome koliko će ona biti hranljiva, piše Healthline.

Na osnovu analize najpopularnijih metoda pripremanja jaja došlo se do najzdravijeg načina za pripremu ove, veoma važne namirnice u ljudskoj ishrani.

Kuhana

Tvrdo kuhana jaja kuhaju se u ljusci u kipućoj vodi između šest i 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da žumance bude tvrdo. Što ih duže budete kuhali, žumanjak će postati čvršći.

Poširana

Poširana jaja se pripremaju tako što se razbiju u vrućoj vodi i kuvaju se od dva do tri minuta.

Pržena

Pržena jaja se razbiju u nauljeni vruć tiganj i možete ih pržiti samo s jedne strane kako biste dobili jaje na oko ili s obje strane.

Pečena

Pečena jaja pripremaju se u posudi za pečenje u vrućoj rerni.

Kajgana

Kajgana se priprema tako da se jaja izmute u posudi, a onda sipaju u vruć nauljen tiganj i miješaju na umjerenoj temperaturi dok se ne ispeku.

Omlet

Da biste napravili omlet, jaja se izmute, pa sipaju u vruć nauljen tiganj i polako prži na umjerenoj temperaturi dok ne postanu čvrsta. Za razliku od kajgane, omlet se ne miješa nakon što se jaja sipaju u tiganj.

Mikrotalasna rerna

Mikrotalasne rerne mogu da se koriste za pripremanje jaja na mnogo različitih načina. Za kuhanje jaja u mikrotalasnoj rerni potrebno je manje vremena nego na šporetu. Međutim, obično nije dobra ideja jaja u ljusci pripremati na ovaj način jer se pritisak u njima može brzo povećati i ona mogu da eksplodiraju.

Kuhanjem jaja neke hranjive supstance mogu postati lako svarljive

Kuhanje jaja čini ih sigurnijima za jelo, a takođe olakšava probavu nekih njihovih hranjivih sastojaka. Jedan od primjera za to su proteini u jajima. Studije su pokazale da ona postaju lako svarljiva kada se zagriju.