Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko jaja dnevno smijemo pojesti?

jaja

Stručnjaci se već godinama spore koliko je jaja bezbjedno konzumirati u toku jedne sedmice.

Neki tvrde da skraćuju život zbog visokog sadržaja holesterola, dok drugi ukazuju na bogatstvo nutrijenata u toj namirnici. Jedno je sigurno: nema razloga da ih zaobilazite.

“Prosječna osoba može bez problema da unosi dva jajeta dnevno”, kaže nutricionistkinja Keri Gans.

Štaviše, istraživanja su pokazala da su osobe koje su jele tri jajeta dnevno dok su bile na restriktivnoj dijeti uspjele da postignu značajne rezultate u gubljenju kilograma.

Žumance sadrži 90 odsto kalcijuma, gvožđa, fosfora, cinka, tijamina, vitamina B6 i B12, folata i panototenske kiseline iz jajeta. Takođe, tu su i vitamini rastvorljivi u mastima, poput A, D i E. Takođe, za većinu ljudi, jaja ne predstavljaju rizik od rasta holestorola u krvi i srčanih bolesti, jer imaju nizak nivo zasićenih masti.

Još jedna prednost jajeta je u visokom sadržaju proteina i to kompletnih, koji pružaju sve aminokiseline potrebne za opstanak.

Ipak, osobe koje imaju dijabetes, visok holesterol ili srčano oboljenje, trebalo bi da ograniče unos jaja, jer moraju voditi računa da unos holesterola u toku dana ne pređe 200 mg (žumance sadrži 100 mg).

Jaja je najbolje uklapati sa povrćem i voćem i štedljivo koristiti ulje tokom pripreme, kako bi sve koristi od te namirnice nadjačale potencijalne rizike.