Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko je objavljivanje oglasa u novinama i na internetu rizično za žene u BiH

poruka – nap

Od 20 SMS poruka i telefonskih poziva kojih je novinarka Patrije dobila nakon što je broj telefona objavila u oglasima, više od pola ih je bilo eksplicitnog sadržaja. To ukazuje na problem da žene iz Bosne i Hercegovine koje usluge pokušaju ponuditi putem javnih oglasa mogu zapasti u vrlo ružnu situciju.

Novinarka Patrije izvela je eksperiment na način da je u oglasima jednih bh. dnevnih novina objavila oglas u kojem je navela da “obrazovana djevojka pomaže osnovcima prilikom učenja bosanskog i engleskog jezika”. Od 20 SMS poruka i poziva koje je dobila u sedam dana, čak 15 poruka se nije odnosilo na ponudu iz oglasa. Manji broj poruka odnosio se na ponudu za brak. Ponude takvog sadržaja bile su uglavnom pristojno napisane.

Najviše poruka i poziva bio je eksplicitnog, čak vrlo vulgarnog sadržaja. Uz to na objavljeni broj telefona stizali su i eksplicitni video sadržaji.

Nemali je broj žena u Bosni i Hercegovini koje putem javnih oglasa, u novinama ili na internetu nude razne usluge. To se najčešće odnosi na ponudu za čuvanje djece, njegovanje starijih i bolesnih osoba, čišćenje domova… Eksperiment koji su izveli novinari Patrije pokazao je da takvi oglasi donose i rizik za žene.

S druge strane, sam sadržaj velikog broja oglasa također je zabrinjavajući, a država još uvijek nema sistem kontrole onoga šta se nudi u novinama i na internetu. Među oglasima posve otvoreno i bez ikakve smetnje se nude usluge nadriljekarstva, prodaje se oružje za koje nema pouzdanih informacija da se radi o legalnim oružju ili se nude neke druge nezakonite usluge.