Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko seksa sedmično je potrebno za sreću

seks

Pitanje koliko seksa sedmično je dovoljno, za svakoga od nas ima različit odgovor, ali naučnici su uspjeli da utvrde koliko puta tokom sedmice treba da imamo odnose da bismo bili sretni i zadovoljni u vezi. Pitanje je samo da li ćete se složiti sa njim.

Prema njihovima tvrdnjama, seks jeste nužan da biste se u vezi osjećali srećno i zadovoljno, ali vođa studije sprovedene na Univerzitetu Toronto-Mississauga kaže da to nije jedino što nam treba.

“Generalno mislim da je važno da održavate redovne seksualne odnose, pored romatičnog odnosa sa partnerom, ali takođe važno je da imate realna očekivanja od seksualnog života, s obzirom na činjenicu da imamo i posao i druge obaveze”, kaže vođa studije Amy Muise.

Da bi provjerila da li su najsretniji oni parovi koji imaju najviše seksa, Muise je sprovela studiju, koja je pokazala da seks zaista utječe na sreću u vezi, ali ono što je zanimljivo je da je idealna brojka koja će vam obezbijediti sretnu i zdravu vezu jednom sedmično.

U anketi je učestvovalo 30.000 osoba i otkriveno je da su parovi koji imaju jedan odnos sedmično izuzetno sretni, odnosno da upravo to doprinosi uspjehu njihove veze. Nije pronađena povezanost između češćih seksualnih odnosa i više zadovoljstva.

“Iako se obično češći seksualni odnosi povezuju sa većom srećom i zadovoljstvom, ta povezanost više nije značajna jer naša otkrića pokazuju da je bitno održavati intimnost sa partnerom, ali da ne morate imati seks svaki dan kako biste održali vezu”, rekla je Muise.