Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

idealna je 19 stepeni

Koliko temperatura u vašim domovima utječe na obaranje imuniteta

soba

Suh zrak i sjedenje pored izvora toplote izazivaju oticanje sluzokože dišnih puteva, te ona postaje podložnija za alergene, bakterije i viruse

Unošenjem dovoljno vitamina i minerala, izbjegavanjem zadimljenih i zagušljivih prostorija jačate imunitet i smanjujete opasnost od prehlada i gripa. Iako nam je toplota ugodna, temperatura u stanu ne bi smjela da prelazi 19 stepeni.

Suh zrak i sjedenje pored izvora toplote izazivaju oticanje sluzokože dišnih puteva, te ona postaje podložnija za alergene, bakterije i viruse. Isušena sluzokoža gubi elastičnost i na njoj se mikroorganizmi brže razvijaju.

Smanjena vlažnost zraka kod zdravih osoba izaziva nadražajni kašalj i promuklost, a kod astmatičara i pacijenata s kroničnim bronhitisom napade gušenja.

Što se tiče jačanja imuniteta hranom, svakodnevno bi trebalo jesti jabuke, citrusno voće i svježe povrće, koje možete zamijeniti i zamrznutim. Suho voće, poput suhih šljiva, smokvi i grožđa, predstavlja riznicu neophodnih minerala, suglasni su liječnici.

Drastično unošenje u organizam vitaminskih preparata nije uvijek dobro.

Vitamini iz voća i povrća bolji su od umjetnih, jer se s njima ne možete predozirati, što se za suplemente ne bi moglo tvrditi. Ako već uzimate vitaminske dodatke, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Osim teške hrane, veliki izazov za zdravlje u ovom razdoblju predstavlja i činjenica da se malo krećemo i mnogo vremena provodimo u zatvorenim prostorijama.