Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje "Renesansa"

Konferencija posvećena životu sa kancerom kao put do sistemskog rješenja problema oboljelih

Foto: Fena

“Mi smo svjesni u kakvoj zemlji živimo i sa kakvim izazovima se suočavamo, ali hajde da vidimo zajedno šta i kako možemo uraditi”

Udruženje “Renesansa” organizirat će u subotu i nedjelju, 25. i 26. maja u Sarajevu Prvu regionalnu konferenciju sa međunarodnim učešćem “Wellbeing i život sa kancerom dojke”.

O 25 godina postojanja Udruženja “Renesansa”, njegovom značaju te predstojećoj regionalnoj konferenciji govorile su na konferenciji za medije predsjednica Udruženja Enida Glušac, predsjednica Organizacionog odbora konferencije Alisa Ibraković i podpredsjenica Udruženja Branka Baban.

Predsjednica Organizacionog odbora konferencije Alisa Ibraković istakla je da će konferenciji prisustvovati predstavnici udruženja iz FBiH, RS-a, ali i Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Također će u radu konferencije učestvovati i doktori sa stručnim predavanjima, te će se govoriti o dijagnostici, preventivnim pregledima, suočavanju sa bolešću, životu sa bolešću, podršci zajednice. Također su pozvani i predstavnici Agencije za lijekove, Fonda zdravstvenog osiguranja, predstavnici vlasti.

Naglasak na regiju

– Pozivamo predstavnike iz regije kako bi čuli njihove primjere dobre prakse. Svjesno smo stavili naglasak na regiju jer želimo da pokažemo da unutar zemalja regije gdje je situacija slična postoje određena sistematska rješenja. “Renesansa” nije ovdje da nudi sistemska rješenja ali je tu da ponuka razgovor između predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti i liječnika koji se suočavaju sa istim problemima s kojima se i mi suočavamo – kazala je Ibraković.

Ona je navela da je jedan od ciljeva konferencije da se zajednički dođe do konkretnih zaključaka i da se vidi šta i kako se unutar postojećeg sistema može uraditi u narednom periodu.

– Naš zadatak kao nevladine organizacije, udruženja jeste da pratimo i upozoravamo. Ali ovo je prvi put prilika da ponudimo i kažemo “ovo su rješenja”. Mi smo svjesni u kakvoj zemlji živimo i sa kakvim izazovima se suočavamo, ali hajde da vidimo zajedno šta i kako možemo uraditi – mišljenja je Ibraković.

Prilikom susreta s medijima predstavnice Udruženja “Renesansa” istaknule su da Udruženje ove godine obilježava 25 godina postojanja. Kroz Udruženje su prošle na hiljade žena da si međusobno pružaju veliku potporu, da budu prije svega optimisti i da žele međusobno se pomagati.