Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korisnike najopasnije droge na svijetu možete prepoznati po njihovom licu

Age-22-Age-23-glavna

Osobe na fotografijama su ovisnici o metamfetaminu – jednoj od najopasnijih droga na svijetu – i neke od fotografija koje možete pogledati u galeriji snimljene su samo u razmaku od jedne ili dvije godine nakon početka konzumiranja.

Korisnici ove opasne droge prvo počnu dobijati akne po licu, a koža im ubrzano počne stariti, a uskoro cijelo lice prekriju otvorene rane i ožiljci.

Osim izraženih reakcija po koži, osobe koje konzumiraju ovu opasnu drogu vrlo brzo počnu gubiti apetit, što prouzrokuje neuhranjenost.

S vremenom njihovo tijelo počinje trošiti mišićno tkivo i masnoće lica, što dovodi do “ispijenog” izgleda njihovog lica.

Još jedna zajednička karakteristika su takozvana “meta usta” – ubrzano propadanje usne šupljine.

Kombinacije jakih hemikalija uništavaju caklinu zuba, krvne žile se smanjuju, a proizvodnja pljuvačke se usporava, što omogućava da štetne kiseline naprave još više štete.

Inače droga “Crystal meth” je oblik kristalnog metamfetamina.

Izuzetno snažna i zarazna, može se pušiti ili ubrizgavati ako konzumenti žele jo jači učinak. Odmah nakon uzimanja, konzument je izrazito opušten i nema potrebu za snom. No, kada droga počne popuštati slijede teški trenuci uznemirenosti, paranoje i agresije.

Ova je droga trenutno najozbiljniji problem u SAD-u posebno u centranom dijelu. Još 2009. objavljeni su podaci prema kojima je čak 1,2 miliona Amerikanaca starijih od 12 godina konzumiralo metamfetamin u posljednjih 12 mjeseci.

Samo godinu dana kasnije, u izvještaju koji je objavio Institut za istraživanje upotrebe droga i djelovanje na zdravlje (NSDUH) navedeno je da je oko 13 miliona ljudi barem jednom zloupotrijebilo metamfetamin.