Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Naše ptice"

Krivolov na prepelicu, uz korištenje zakonom zabranjenih vabilica

prepelica prepelice
FOTO: Pixsell

Kako upozoravaju, krivolov na prepelicu se uglavnom organizuje za potrebe talijanskih lovaca, ali u znatnom broju učestvuju i domaći krivolovci

Ornitološko društvo “Naše ptice” iz Sarajeva, Centar za zaštitu životne sredine iz Banje Luke, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke, Udruga “Naša baština” iz Tomislavgrada,  Omladinski klub Novi Val iz Blagaja i Udruga za zaštitu ptica i prirode “Čaplja” iz Čapljine upozoravaju na krivolov na prepelicu, koji je  trenutno izrazito aktivan.

– Početak augusta, ujedno i početak regularne lovne sezone na prepelicu (Coturnix coturnix), označio je kao i ranijih godina, pojavu intenzivnog krivolova na tu vrstu uz korištenje zakonom zabranjenih vabilica. Krivolov na prepelicu se nastoji prikriti, kroz regularnu sezonu lova i formalne dozvole. Pri tom izostaje kontrola lova i sprječavanje upotrebe vabilica koje su, prema zakonima o lovstvu aktuelnim u Bosni u Hercegovini, nedozvoljena sredstva u lovu a njihovo korištenje predstavlja krivično djelo. Lovom, uz pomoć vabilica, omogućava se odstrjel nekoliko desetina puta većeg broja ptica nego je to moguće prilikom regularnog lova – navode u saopćenju iz Ornitološkog društva “Naše ptice”. 

Kako upozoravaju, krivolov na prepelicu se uglavnom organizuje za potrebe talijanskih lovaca, ali u znatnom broju učestvuju i domaći krivolovci.

– Posljedica ovakvog stanja je znatno smanjenje brojnosti populacije prepelice i stotine hiljada maraka štete koje gube država Bosna i Hercegovina i upravitelji lovištima, a zarad interesa pojedinaca koji organizuju te ilegalne aktivnosti. 

Kao svjedočanstva o prisustvu vabilica i njihove upotrebe u lovu ovih dana imamo brojne prijave, koje dobijamo od građana, rezultate aktivnosti monitoringa krivolova koji provode naše organizacije na području kraških polja, kao i novinske članke koji ukazuju na krivolov vabilicama koji se dešava širom Bosne i Hercegovine, od Bardače do Popovog polja – navodi se u saopćenuju.  

Pozivaju se nadležna državna, entitetska i kantonalna ministarstva, lokalne policijske uprave, inspekcijske uprave na svim nivoima, lovačke saveze i udruženja (osobito koja upravljaju lovištima) te graničnu policiju da u okviru svojih nadležnosti i obaveza djeluju u pravcu sprječavanja nelegalnog lova vabilicama.

Pozivaju se i građani te nevladine organizacije da slučajeve korištenja vabilica prijavljuju nadležnim lovočuvarima, policijskim upravama ili inspekcijama koji su dužni izaći na teren i vabilice oduzeti. 

Iz Ornitološkog društva “Naše ptice”  najavljuju i konferenciju za medije, za srijedu 30. august u Sarajevu s početkom u 17 sati.