Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripazite

Kuhana jaja imaju kraći rok od svježih, evo koliko mogu stajati

jaja
kuhano jaje jaja unsplash

Jaja bi nakon kuhanja trebalo držati u frižideru, a ne u košarici na stolu kako to većina radi. Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris

Teško je procijeniti koliko bi tačno trebalo jaja skuhati za Uskrs, a većini ljudi ona će se nakon prolaska blagdana po stolu povlačiti još danima, pa i duže. No, rijetko je ko svjestan činjenice da kuhana jaja imaju znatno kraći rok trajanja od onih svježih, upozoravaju stručnjaci, prenosi 24sata.hr.

Naime, osnovno je pravilo kako bi jaja nakon kuhanja trebalo držati u frižideru. A, ne u košarici na stolu kako to većina čini.

Trovanje jajima nije rijetkost

– Ostavljaju li se duže od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima. Stoji to u saopćenju američkog FDA.

Simptomi gastroenteritisa, odnosno onog što popularno nazivamo “trovanjem želuca”, mogu varirati – od blage neugodi, nadutosti i promjena u probavi, sve do jake mučnine, povraćanja i proljeva. Do trovanja dolazi jer se procesom termičke obrade, odnosno kuhanja, skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja.

Tada ona postaju “ranjiva” i izložena zraku, temperaturi i bakterijama. Općenito, ako držite jaja na sobnoj temperaturi – treba ih pojesti isti ili najkasnije sljedeći dan. Ona u frižideru će biti u redu za jelo u razdoblju od maksimalno šest dana.

Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris koji podsjeća na sumpor.

Jesu li jaja sa zelenim žumanjkom opasna?

Ništa više nego ono sa žutim žumanjkom, ako su skladišteni na isti način, objašnjavaju stručnjaci. Naime, zelena boja nije znak da se jaje pokvarilo, već ona nastaje kad se jaje odjednom izloži previsokoj temperaturi kuhanja.

Ubuduće, ako želite izbjeći da žumanjak pozeleni, kuhana jaja izvadite 12 minuta nakon što je voda počela ključati. I odmah ga stavite u hladnu vodu.