Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pčelari upozoravaju

Lažni med na bh. tržištu: “Na ove sitnice morate obratiti pažnju”

med – test – screenshot (1)

Pored domaćeg kvalitetnog meda, na pijacama i marketima pojavljuje se med sumnjivog porijekla. Pčelari upozoravaju građane na patvoreni med koji je štetan po organizam. Moguće ga je i prepoznati

Na tržištu Bosne i Hercegovine pojavljuje se sve više lažnog meda koji je opasan za zdravlje. Ovo su potvrdili inspekcijski organi. Pčelari apeluju na građane da budu oprezni i da med kupuju kod pčelara, registrovanih proizvođača meda.

Pčelari u Bosni i Hercegovini bilježe dobru medonosnu godinu. Nakon nekoliko loših sezona vrca se veća količina meda visokog kvaliteta.

“Na mom pčelinjaku vrcali smo tri puta. Prinosi su bili odlični. Iznenađujući. Četrdeset kilograma po zajednici. Sve ukupno, za cijelu sezonu”, kaže pčelar iz Prijedora Ismet Mahmuljin za BHRT.

Pored domaćeg kvalitetnog meda, na pijacama i marketima pojavljuje se med sumnjivog porijekla. Pčelari upozoravaju građane na patvoreni med koji je štetan po organizam. Moguće ga je i prepoznati.

“Kada uzmemo teglu meda, možemo svakako vidjeti da med ne smije biti potpuno proziran, treba da ima blago zamućenje i mora da ima određenu gustoću. To su neke sitnice na koje možemo obratiti pažnju “, pojašnjava Damir Barašin, predsjednik Saveza udruga pčelara Republike Srpske.

Prisustvo “lažnog meda” na bh. tržištu potvrdila je i inspekcija. Tokom sedam mjeseci u ovoj godini obavljeno je više od 100 kontrola na području Federacije BiH.

Potvrda stiže i iz Poljoprivrednog zavoda USK. Ispituju da li je med termički obrađen na nedozvoljen način. Koriste akreditovanu metodu i ispitivanje parametra hidroksimetilfurfurol.

Koliko građani obraćaju pažnju na deklaracije i vode računa o kvalitetu proizvoda? Za BHRT kažu da nastoje kupovati domaće jer više vjeruju bh. proizvođačima nego uvoznim proizvodima.

– “Cijena i kvalitet. Je li domaći proizvod, uvozni… Sve gledam. Prednost dajem domaćim proizvodima.”
– “Uglavnom tražim da je naše domaće. Ostalo je nebitno…”

Preporuka je da se med kupuje isključivo kod registrovanih proizvođača. Svaku sumnju ili med bez deklaracije prijaviti inspekciji.