Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

učinkoviti i jeftino

Ljuske od jajeta mogu se iskoristiti kao odlično gnojivo

ljuska jajeta
FOTO: Pixsell

Gnojivo od ljuski jajeta može pomoći plodnim vrstama i povrću, poput jabuka, jagoda, salate, krastavaca i patlidžana

Gnojivo od ljuski jajeta priprema se od zdrobljenih ljuski jajeta koje su bogate kalcijevim karbonatom, ključnim mineralom za jačanje staničnih stijenki biljaka. Ljuske sadrže i druge minerale koji pomažu biljkama u rastu, uključujući kalij, fosfor i magnezij. Ljuske jaja su, ako niste znali, učinkovito i jeftino gnojivo za zemlju u vrtu, ali i kućne biljke.

Biljke će vam biti zahvalne

Ljuske jaja mogu koristiti biljkama zato što smanjuju kiselost tla, to jest mnoge vrste biljaka preferiraju nisku kiselost tla kako bi apsorbirale hranjive tvari i zaštitile se od toksičnih elemenata poput aluminija. Kalcijev karbonat u ljusci jaja snižava pH vrijednost tla, čineći tlo više alkalnim nego kiselim.

Isto tako, ljuske jaja sprječavaju truljenje na kraju cvata. Određene biljke, poput rajčica, razvit će crne mrlje na vrhovima svojih plodova zbog nedostatka kalcija. Dodavanje kalcija iz gnojiva od ljuski jajeta može pomoći ovakvim biljkama da to izbjegnu.

Vrlo korisno, ljuske jaja suzbijaju štetnike. Miris jaja tjera divljač, tvrde vrtlari, dok su oštri rubovi suhih, zdrobljenih ljuski neprivlačni puževima. Uz to potiču rast korijena. Kalcijev karbonat u ljusci jajeta pomaže u jačanju korijena biljke kako bi mogla rasti brže i jače.

Jednostavno zdrobite čiste, suhe ljuske jaja u fini prah. Dodajte mljevene ljuske jaja u kipuću vodu, zatim poklopite i ostavite smjesu tjedan dana, otvarajući je samo jednom dnevno kako biste je promiješali. Nakon sedam dana smjesu ulijte izravno u tlo iznad korijena biljke.

Djeluje li gnojivo od ljuski jaja na sve biljke?

Gnojivo od ljuske jajeta koristit će mnogim biljkama, iako ne svim biljkama. Gnojivo od ljuski jajeta može pomoći plodnim vrstama i povrću, poput jabuka, jagoda, salate, krastavaca i patlidžana. Također će potaknuti određeno cvijeće (trajnice i jednogodišnje biljke), poput ruža i krizantema. Dobro je za sukulente, ali mu nedostaje dušika koji bi nekim sukulentima mogao biti potreban.

S druge strane, dodatni kalcij u gnojivu od ljuski jajeta štetit će određenim vanjskim i sobnim biljkama. Može uzrokovati bolest geranija, ljubičica, azaleja i drugih biljaka koje vole kiselinu. Izbjegavajte korištenje gnojiva od ljuski jajeta na kupusu, grahu i špinatu.