Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slijedi dekriminalizacija

Luksemburg će biti prva država u EU koja će legalizirati uzgoj kanabisa

kanabis-ulje kanabisa

Prema novom nacrtu zakona koji je predstavila Vlada, stanovnicima starijim od 18 godina biće dozvoljeno da uzgajaju do četiri biljke za ličnu upotrebu i da posjeduju tri grama sa sobom u javnosti

Luksemburg se pridružio samo dvjema državama i nekolicini američkih saveznih država u dekriminalizaciji uzgoja kanabisa za rekreativnu upotrebu. Međutim, i Njemačka vjerovatno neće dugo zaostati kada je u pitanju ovakva odluka, javlja DW.

Vlada Luksemburga bit će prva u Evropskoj uniji koja će legalizirati uzgoj kanabisa, izvijestili su u petak lokalni mediji.

Prema novom nacrtu zakona koji je predstavila Vlada, stanovnicima starijim od 18 godina biće dozvoljeno da uzgajaju do četiri biljke za ličnu upotrebu i da posjeduju tri grama sa sobom u javnosti.

Kazne za posjedovanje kanabisa, koje su nekada iznosile i do 2.500 eura (2.900 dolara), biće drastično smanjene i ograničene na one koji konzumiraju tu supstancu na javnim mjestima gdje je to zabranjeno. Nivo tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivne komponente kanabisa, prestat će biti reguliran.

Novi zakon će više tretirati “problem kriminala vezanog za drogu u Luksemburgu”, saopćila je vlada.

Prodaja i distribucija također će biti dekriminalizirana, čime će se otvoriti put državnom lancu opskrbe i tržištu proizvoda od kanabisa. Državni prihodi iz ovog procesa tada će se trošiti na prevenciju, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, rekli su zvaničnici.

Luksemburg se tako pridružuje samo Kanadi, Urugvaju i jedanaest od 50 američkih saveznih država u legalizaciji uzgoja i distribucije kanabisa.

U Evropskoj uniji to nije učinila čak ni Nizozemska, u kojoj se zakon o zabrani prodaje i konzumiranja kanabisa aktivno ne primjenjuje.