Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajina

Majka i kćerka izgubile noge u napadu dok su čekale voz da pobjegnu iz grada

majka kcerka fb

U snimljenom intervjuu za organizaciju Ujedinjeni za Ukrajinu, Natalia kaže da se ne sjeća zvuka eksplozije, ali se prisjetila kako je, čim je otvorila oči, vidjela da je sve prekriveno krvlju i ljudima koji leže posvuda

Bolnica u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine koji pruža utočište mnogim izbjeglicama, podijelila je priču o djevojčici (11) i njezinoj majci, koje su teško povrijeđene – obje su izgubile nogu – u raketnom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku u aprilu, prenosi BBC.

Dok su s porodice čekale voz, koji ih je trebao odvesti na sigurniju lokaciju, njih dvije otišle su popiti čaj, dok je Janin brat blizanac Jaroslav ostao čuvati prtljagu, navodi se na Facebook stranici dječje bolnice Sveti Nikola u Lavovu.

Natalia si još uvijek ne može oprostiti što je otišla popiti čaj, navodi se.

U snimljenom intervjuu za organizaciju Ujedinjeni za Ukrajinu, Natalia kaže da se ne sjeća zvuka eksplozije, ali se prisjetila kako je, čim je otvorila oči, vidjela da je sve prekriveno krvlju i ljudima koji leže posvuda.

Pokušala se ustati, ali nije uspjela, a onda je pogledala Janu i shvatila da ne vidi njezine patike. Natalia je izgubila jednu nogu, a Jana obje.

U bolnici se brinu o njima već nekoliko tjedana, a kasnije će ih prebaciti u Sjedinjene Države na liječenje. Jaroslav im puno pomaže: zove medicinske sestre kada je potrebno i odlazi u obližnju trgovinu u nabavku.

U napadu na Kramatorsk poginulo je 50 ljudi, a Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za napad. Istragom BBC-ja jasno je utvrđeno da je korištena kasetna bomba. U to vrijeme željeznička stanica u Kramatorsku vrvilaje ljudima koji su željeli pobjeći iz grada.