Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sanitarna inspekcija

Mandarine iz Hrvatske koje su išle za BiH vraćane s granice: Prskane zabranjenim pesticidima

mandarine
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Bijača je dana 23.11.2023. godine, zbog prisustva pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), zabranila uvoz pošiljke dvije tone mandarina porijeklom iz Hrvatske.

Upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

“Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na GP/MC Bijača, uzeti su uzorci čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla”, navodi se u saopćenju.

Dodali su kako nastavljaju pojačane nadzore nad uvozom mandarina.

“Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe (“Službeni list SFRJ”, broj: 53/1991), uvoz kontrolisane pošiljke ukupne težine dvije (2) tone je zabranjen, te je naređeno njeno uništavanje na propisan način.

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja pojačane nadzore nad uvozom mandarina u BiH putem graničnih prijelaza na području FBiH, u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 9.11.2023. godine”, zaključeno je u saopćenju.