Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve inspekcije na terenu

Mnogi strahuju da će ostati bez svega: Uginuli milioni pčela, poznat i uzrok

pcele ss

Mnogi strahuju da će ostati bez svega

Milioni pčela uginuli su u Bilogori, nepuna dva mjeseca nakon pomora pčela u Međimurju. Tada je utvrđeno da je pomor pčela izazvan upotrebom sredstava za zaštitu bilja. Štetu je prijavilo 10 bilogorskih pčelara, ali ona nije konačna jer pomor nije prestao, javlja HRT.

Mnogi strahuju da će ostati bez svega. Draženu Trnskom iz Bjelovara uginula je polovina od oko 50 pčelinjih zajednica.

“Bavim se pčelarstvom 22 godine i nikad mi nisu stradale pčele od trovanja, mislim, sumnjamo na špricanje jer ovo je masovan pomor kod osam pčelara tu u okolici”, rekao je Dražen za HRT. Otkako je prva šteta uočena, situacija se nezaustavljivo pogoršava.

Darko Novotni kaže da agonija s pčelama traje već tjedan dana i da je svaki dan sve više uginuća. “Čistimo, peremo, dezinficiramo, radimo razne stvari, međutim pomoći nema”, kaže.

Novotnom je živa tek trećina pčelinjaka, a zadržao je 140 košnica. Premda ni u koga ne upire prstom, Bjelovarac sumnja da je u pitanju neprimjerena upotreba zaštitnih sredstava. Kaže da sada svi sade žitarice zbog dobre cijene.

“Najmanji problem su veliki kombinati, oni ipak paze”, govori.

“Poslije glavne paše, pčele kreću u obnavljanje legla i išle su masovno prošle sedmice na pelud i na vodu i tu je najvjerovatnije uzrok trovanja jer u toku je tretiranje površina, konkretno pšenice i vinograda s insekticidima”, kaže Goran Pranjić, šef Pčelarske udruge Bilogora.

Pčelari vjeruju da kvalieta prije prikupljenog bagremova meda neće biti upitna, ali su i njega, uzorke bilja i uginulih pčela inspektori poslali na analizu. Za 10 dana znat će se rezultati.

“Mi još uvijek ne znamo kolika je šteta, to ćemo vidjeti tek na kraju dok saznamo sve te analize, dok vidimo hoće li taj med biti za upotrebu ili neće. Ko će to platiti kad sve ovo prođe, moći ćemo vam reći”, rekla je za HRT Vera Marušić, pašna povjerenica Pčelarske udruge Bilogora.

U Međimurju je prije malo više od mjesec dana stradalo preko 700 košnica, a slično se dogodilo i prije dvije godine. Pčelari će od države dobiti odštetu, no ostaje pitanje kada će kaznu platiti poljoprivrednici koji su prouzročili pomor pčela.