Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Univerzitet u Torinu

Može li majka dojenjem zaraziti bebu koronavirusom? Evo šta su otkrili naučnici

young mom blonde breastfeeds her baby in bedroom
Beautiful emotional young mom blonde with long hair breastfeeds her baby in a bright bedroom, pretty mother in jeans breastfeeds her baby 6 months old, concept of motherhood and breastfeeding

Majke pozitivne na covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera

Majčino mlijeko je sigurno i ako je majka zaražena koronavirusom, on se dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su proveli stručnjaci s Odjela za neonatologiju univerziteta u Torinu, a objavljeni su u ponedjeljak u stručnom časopisu Frontiers in Pediatrics.

“Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus dojenjem ne prenosi s majke na bebu, što je vrlo važno saznanje”, rekao je profesor David Lembo, direktor univerzitetskog laboratorija za molekularnu virologiju Odjela za kliničke i biološke nauke, koji je vodio istraživanje.

Majke pozitivne na covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera – koristile su maske za zaštitu lica, održavale su higijenu ruku te su redovno dezinficirale predmete koje su koristile. Nijedna beba nije oboljela od covida-19.

“Rezultati su poticajni i za majke i za zdravstvene radnike koji se brinu o zdravlju majki i djece”, kazao je prof. Lembo.

“Istraživanje ide u prilog nedavnim preporukama WHO-a kojima se, čak i uz dosad dostupne limitirane informacije te uzimajući u obzir sve prednosti dojenja na imunosni sustav djeteta, ono savjetuje i covid-pozitivnim majkama”, istakao je koordinator istraživanja i direktor univerzitetske neonatologije u torinskoj bolnici Sant'Anna Enrico Bertino.

Prof. Lembo je istakao da se na torinskom univerzitetu već godinama istražuje antiviralno djelovanje majčinog mlijeka, dodavši da su otkriveni i neki njegovi novi aktivni sastojci koji novorođenče mogu zaštititi od virusnih infekcija.

“Iz toga razloga, osim u posebnim slučajevima, dojenje je važan izvor zdravlja za novorođenče i iznimno je značajno za jačanje imuniteta bebe”, zaključio je Lembo.