Na površini Mjeseca otkrivena zaleđena voda

mjesec voda2222

Znanstvenici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca. Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su vjerojatno drevnog porijekla, prenose svjetski mediji.

Dokaze o ledu pronašla je indijska misija na mjesec “Chandrayaan-1”, čiji su instrumenti istraživali Mjesec između 2008. i 2009. godine, a rezultati misije objavljeni su u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).

Distribucija naslaga leda je nejednaka. Na južnom polu je većina leda koncentrirana u kraterima, dok je na sjevernom led rjeđi s većom rasprostranjenošću.

Indijska je misija koristila uređaj za mapiranje minerala M3 i identificirala tri specifičnosti leda na površini Mjeseca.

M3 nije samo zabilježio refleksiju leda, već je direktno izmjerio način na koji molekule leda apsorbiraju infracrvenu svjetlost.

To znači da se mogu zabilježiti razlike između agregatnih stanja.

Podsjetimo da temperature na Mjesecu danju mogu doseći 100 stepeni Celzijusa, zbog čega na Mjesecu uvjeti za površinski led nisu povoljni.

Međutim, nagib Mjesečeve ose iznosi 1.54 stepena pa na Mjesečevim polovima postoje mjesta bez dnevne svjetlosti.

Znanstvenici procjenjuju da temperatura u kraterima na Mjesečevim polovima koji su trajno u sjenci ne prelazi -157 stepen Celzijusova stupnja, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga.

Svjetski mediji napominju kako rezultati misije podupiru ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Mjeseca, ali ti rezultati nisu nužno dokazivali prisutnost leda.

Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla da bude dostupna kao resurs za buduće ljudske misije na Mjesecu.

Površinski led je pronađen i na drugim tijelima Sunčevog sistema, na sjevernom polu Merkura i na patuljastom planetu Ceres, podsjeća se.