dr. Sebina Šehović

Na šta treba paziti kod korištenja kontracepcijskih pilula

kontracepcija

Hormonsku terapiju mogu uzimati žene od adolescencije do menopauze, nakon konsultacije sa liječnikom obiteljske/porodične medicine i ginekologom

Kontracepcijske pilule su lijekovi koji svojim dejstvom sprečavaju neželjenu trudnoću. U SAD-u i više zemalja zapadne Evrope, oko 60 posto žena koristi kontracepcijske pilule sa 99,5 posto djelotvornosti i trenuto su najpopularnija metoda za zaštitu od neželjene trudnoće. Odabir kontracepcijske metode je individualan. Svaka žena ima pravo na odabir kontracepcijske metode koja joj najviše odgovara, piše za Prvo zdravlje dr. Sebina Šehović, specijalista porodične medicine.

Sredstva za oralnu kontracepciju sadrži razne koncentracije estrogena i progesterona ili samo progesteron. Umjetno sintetiziran estrogen i progesteron, u tačno određenim koncentracijama, imaju kontracepcijsko dejstvo.
Estrogen i progesteron su hormoni važni za održavanje reproduktivne uloge žene. Estrogen je važan za održavanje zdravlja kostiju, funkcije kardiovaskularnog sistema, kognitivne funkcije i raspoloženja. Hormonska terapija se koristi i u liječenju policističnih jajnika, endometrioze, akni, bolnih menstruacija, pretjerane dlakavosti, povišene razine muških spolnih hormona.

Hormonsku terapiju mogu uzimati žene od adolescencije do menopauze, nakon konsultacije sa liječnikom obiteljske/porodične medicine i ginekologom. Ljekar će uzeti ličnu i porodičnu anamnezu od žena o tome da li su one ili neko od bližih srodnika ranije imali neke tromboembolijske događaje, trombozu dubokih vena ili emboliju pluća, da li postoji sumnja na karcinom dojke ili dijagnoza karcinoma, karcinom endometrija ili hormon-ovisni tumor, bolesti jetre, nerazjašnjeno krvarenje iz genitalnog trakta, hronične bolesti – kao što su hipertenzija i dijabetes, dojenje unutar zadnjih šest sedmica, da li je žena pušač ili je u dobi preko 35 godina. COVID-19 infekcija, prema rezultatima nedavnih istraživanja, također može povećati rizik od pojave krvnih ugrušaka kod trudnica i žena koje uzimaju kontracepcijske pilule ili hormonsku nadomjesnu terapiju.

Estrogen povećava vjerovatnoću za nastanak krvnih ugrušaka tokom trudnoće kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule ili hormonsku nadomjesnu terapiju. Žene sa COVID-19 infekcijom, koje su trudne ili uzimaju kontracepcijske pilule, trebaju uzimati antikoagulantnu terapiju ili prekinuti uzimati estrogene o čemu trebaju da obavijeste svoga liječnika obiteljske/porodične medicine i ginekologa.

Testiranje na trombofiliju (sklonost nastanku krvnog ugruška ili tromba) kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule se još uvijek ne obavlja rutinski prije njihovog korištenja. Pušenje u kombinaciji sa oralnim kontraceptivima povećava rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih događaja, posebno kod žena preko 35 godina. Debljina i uživanje droga su dodatni rizik za korištenje kontracepcijskih pilula.

Nakon određivanja apsolutnih i relativnih kontraindikacija za primjenu kontracepcijskih pilula, potrebno je uraditi detaljnu laboratorijsku analizu te je ponoviti nakon šest mjeseci, uraditi analizu učinka kontracepcijskih pilula na funkciju jetre i bubrega i nastaviti kontrolu jedanput godišnje, uz kontrolu krvnog pritiska, tjelesne težine i indeksa tjelesne mase (BMI). Prolazni neželjeni efekti, poput mučnine, glavobolje, napetosti u grudima, prestaju nakon dva do tri mjeseca. Treba obratiti pažnju ako se javi nepravilno krvarenje i posavjetovati se sa ginekologom.

Kada je potrebno prekinuti korištenje kontracepcijskih pilula:
− kod pojave jednog ili više znakova za nastanak krvnog ugruška,
− jake boli u prsima sa širenjem u lijevu ruku,
− iznenadnog kašlja,
− jake i dugotrajne glavobolje,
− iznenadnih smetnji vida, razvoja dvoslike ili gubitka vida,
− otežanog govora ili nemogućnosti govora,
− omaglice i nesvjestice,
− slabosti i utrnulosti dijela tijela.