Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Cestou necestou"

Nacionalna TV Slovačke emitovala epizodu o gastronomskim specijalitetima BiH

Zagreb: Zatvoreno Sportsko društvo Stenjevac Ponikve
15.12.2020., Zagreb - Zatvoreno Sportsko drustvo Stenjevac Ponikve. Zbog pandemije covida-19 i preporuka Stozera zatvoreni su Teniski klub, Bocarski klub, Kuglacki klub i Nogometni klub na Ponikvama. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Riječ je o jednom od najomiljenijih programa koji prati gotovo pola miliona Slovaka. Bosnom i Hercegovinom vodio ih je zamjenik ambasadora Slovačke Republike Patrik Turošík

Slovačka državna televizija RTVS – Jednotka emitovala je prošle sedmice novu epizodu popularnog televizijskog putopisa “Cestou necestou”, koji je ovaj put predstavio raznolikost okusa i tradicija Bosne i Hercegovine.

Riječ je o jednom od najomiljenijih programa koji prati gotovo pola miliona Slovaka. Bosnom i Hercegovinom vodio ih je zamjenik ambasadora Slovačke Republike Patrik Turošík.

– Bosnu i Hercegovinu sam želio prikazati onakvom kakva zaista i jeste, kao zemlju srdačnih ljudi, raznolikih okusa i fascinantnog turističkog potencijala. Snimanje je trajalo četiri dana, tokom kojih je ekipa slovačke televizije obišla različite dijelove zemlje i snimila toliko zanimljivog materijala da bi se moglo napraviti mnogo epizoda. U 30 minuta slovačkim gledaocima predstavljen je između ostalog proces pripreme sarajevskih ćevapa, kuhanje tradicionalne begove čorbe sa poznatom nanom Azrom, berbe nara ili proizvodnje vina u Hercegovini, pripreme kaurme i suhog mesa u Kaknju, ili proces pripreme pravog domaćeg pekmeza u Istočnom Sarajevu – rekao je Patrik Turošik.

“Cestou necestou” je gastronomski putopis u kojem mala filmska ekipa posjećuje razne krajeve svijeta i zajedno sa zanimljivim Slovacima koji dugo žive u inostranstvu otkriva čari okusa i mirisa lokalne gastronomije gledano njihovim očima.

RTVS je do sada emitovala osam sezona iz skoro 100 zemalja svijeta, a sada je prvi put predstavljena Bosna i Hercegovina.

Osim reditelja Tibora Pataya, koji se, prema njegovim riječima, “zaljubio do ušiju u Bosnu i Hercegovinu na prvi pogled”, epizoda je zabilježila izuzetan uspjeh i kod gledatelja u Slovačkoj, koji su vrlo brzo nakon gledanja emisije svojim pozitivnim komentarima izrazili želju za posjetom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade Slovačke u BiH.

– Bilo bi mi veoma drago kad bi ova epizoda privukla što više Slovaka da posjete ovu zemlju i lično dožive njene prirodne ljepote, posebnost i izuzetno bogatu gastronomsku ponudu. Kao što sam rekao na kraju epizode, ono što mi se najviše sviđa u ovoj zemlji je to što se tu život ne samo živi, već se u njemu i uživa – dodao je Patrik Turošik.