Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravlje

Najbolja hrana za ljude koji mnogo sjede

ananas

Bijeli luk reguliše nivo šećera i masti u krvi. Pored toga, podstiče varenje, olakšava upalu i trombozu.

Ukoliko zbog posla dobar dio dana provodite u kancelariji, sigurno ste svjesni da dugotrajno sjedenje ostavlja nezdrave posljedice na vaše tijelo.

Tokom dugog sjedenja, pojačava se osjećaj gladi, raste nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak. Sve to može da se riješi odgovarajućom hranom.

Ananas

Pored banana, ananas je jedan od najpopularnijih tropskih plodova. U njemu su skrivene mnoge vitalne supstance. Prije svega bromelain, enzim koji ubrzava metabolizam i djeluje inflamatorno. Pored toga, jedan dio ananasa pokriva cjelokupnu dnevnu potrebu za vitaminom C, što će dodatno ojačati vaš imunološki sistem.

Kako jesti ananas: sa piletinom i karijem, u jutarnjem jogurtu ili u mješavini sa bananama ili mangom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je veoma zdravo jer smanjuje zapaljenske procese u tijelu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako da ga koristite: uz salatu, za pečenje ribe ili povrća.

Kurkuma

Osim intenzivne narandžaste boje, kurkuma ima sjajan efekat na cijelo tijelo. Ovaj začin, između ostalog, liječi zapaljenja u tijelu i štiti od Alchajmerove bolesti. Naučnici su otkrili da sa ovim korjenom možete zamijeniti najviše sat sporta. Svakog dana trebalo bi da pojedete bar malo kurkume ukoliko dugo sjedite na poslu i ne bavite se sportom redovno.

Kako jesti kurkumu: uz palačinke, sa pirinčem i povrćem ili u kolačima.

Jagodičasto voće

Možete odabrati jagode, ribizle, borovnice: male vitaminske bombe redovnom upotrebom smanjuju zapaljenske procese u tijelu, zahvaljujući flavonoidima koje sadrže. Pored toga, ovo voće je odlično za varenje, jačanje odbrambenih mehanizama tijela i za ubrzavanje metabolizma.

Avokado

Ova biljka ima najveći procenat masti, ali ga ne treba brisati iz menija. Njegove nezasićene masne kiseline percipiraju mišićne ćelije kao zdrave i one se bore protiv masti oko abdomena.

Kako jesti avokado: začinjen solju i biberom, možete ga napuniti rastopljenom tamnom čokoladom ili uživati u salati.

Masna riba

Losos ili jegulja – ove ribe sadrže masne omega 3 kiseline koje tijelo ne može samo da proizvede. Esencijalne masti su važne za mnoge procese: na primjer, za metabolizam i protiv zapaljenja.

Kako ih jesti: u sosu od paradajza ili na roštilju.

Orašasti plodovi

Orasi takođe sadrže masne omega 3 kiseline, a bademi sadrže dosta antioksidantnog vitamina E. Prema trenutnim studijama, dovoljno je 60 grama badema dnevno da se zaštitite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Kako jesti bademe: kao jutarnji musli, slane.

Bijeli luk

Bijeli luk reguliše nivo šećera i masti u krvi. Pored toga, podstiče varenje, olakšava upalu i trombozu. Da biste osjetili efekat, svakodnevno morate jesti jedan češanj. Neprijatan dah se može ukloniti čašom mlijeka ili žvakaćom gumom, prenosi B92.