Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najstariji čovjek na svijetu proslavio 146. rođendan

Mbah Gotho

Indonežanin Mbah Gotho, na čijoj ličnoj karti piše da je rođen 1870., 31. decembra 2016. proslavio je 146 rođendan u malom selu u indonezijskoj pokrajini Javi, a znatiželjnicima je poručio da je ključ dugovječnost strpljenje, piše Independent.

Matični ured pokrajine Jave potvrdio je da su podaci o Gothinu rođenju tačni. Dosad je titulu najstarije osobe na svijetu nosila Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla u 122.

Gotho, koji je rođendan proslavio s unukom Suryantom i suprugom Suwarni, navodno je nadživio svih desetero braće i sestara, četiri prethodne supruge i djecu.

Skromna proslava s porodicom i susjedima održana je u njegovom domu u mjestu Sragenu. Mbah Gotho se osmjehivao dok su mu pjevali rođendansku pjesmu, a kako prenose mediji, uspio je sam odjednom ugasiti sve tri svijeće s brojevima 1, 4 i 6 na rođendanskoj torti.

Kada su ga ranijih godina pitali da im oda tajnu dugovječnosti, Gotho je odgovorio: “Jedini recept je strpljenje.”

Novinarima je ispripovijedao da se za smrt počeo pripremati još 1992., kada je dao isklesati nadgrobnu ploču, no i 24 godine nakon toga još uvijek je živ.

https://www.youtube.com/watch?v=pesgVAIayFc

Za regionalnu tv-mrežu 2016. je kazao: “Zapravo sada želim umrijeti.” Odnedavno Gotho ne može sam održavati higijenu, a članovi porodice pomažu mu pri konzumiranju hrane jer je sve slabiji.

Unuci kažu da Gotho najviše vremena provodi slušajući radio jer mu je vid preslab da bi gledao tv-program.

U svijetu ima još nekoliko osoba koje tvrde da su nadmašile rekord Jeanne Calment, poput Nigerijca James Olofintuyija koji kaže da će skoro 171 i Etiopljanina Dhaqabo Ebbea koji navodno ima 163., no bez dokumenata kojima to mogu potvrditi nema i službenog priznanja.