Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon 22 godine saznala da odgaja tuđe dijete

Doris Grunwald

Austrijanka koju su na porodu u Univerzitetskoj bolnici u Grazu zamijenili s drugom bebom i dali krivim roditeljima napokon je dobila odštetu za liječničku grešku koja joj je obilježila život.

Doris Grünwald, rođena 31. oktobra 1991. godine, nakon 22 godine i jednog rutinske krvne analize saznala je da nije dijete roditelja koji su je odgajali cijeli život.

“Cijelo tijelo mi se treslo, kada da mi je nestalo tlo pod nogama”, ispričala je za Krone prošle godine.

Iako je uprava bolnica tvrdila da je do zamjene možda došlo nakon što su majke napustile porodilište, sud je tu tvrdnju odbio i ustvrdio da je do greške došlo unutar 20 sati, kada se majka oporavljala od carskog reza.

Po 30.000 eura odštete dobile su Doris i Evelin, a dio je pripao i Evelininom suprugu.

Evelin Grünwald je ispričala kako je u 37. sedmici trudnoće imala visoki krvni pritisak. Doktori su sumnjali na trovanje te su je prebacili u bolnicu u Grazu, iako je namjeravala roditi u Fürstenfeldu.

“Dktori su otkrili da nešto ne valja, beba je bila premalena i morala sam ostati. Porodili su me carskim rezom. Dijete je bilo potpuno zdravo”, kazala je Evelin.

“Još se sjećam riječi doktora iz rađaone: Čestitam, dobili ste curicu. Suprug i ja nismo htjeli znati spol djeteta prije poroda. Htjela sam mu zahvaliti, ali bila sam preslaba da govorim”, dodaje.

“Sljedeći dan niko od doktora mi nije donio dijete. Ja sam morala ležati jer sam se oporavljala. Vidjela sam bebu tek navečer, kad mi ju je donio suprug”.

Evelin kaže da je uvijek poticala Doris na doniranje krvi jer je smatrala da je to najbolji način da se pomogne drugima.

“Znali smo da je njena krvna grupa A negativna, odnosno, mislili smo da je”, kazala je.

Evelin i Doris

“Nakon prvog testa mislili smo da je riječ o grešci. No ponovili smo ga još jednom i napravili DNK analizu. Suprug i ja smo tada shvatili da Doris nije naše dijete”, opisuje Evelin dodajući da im se srušio svijet.

“Bio je to pravi šok za nas, ali znali smo od početka da nas ništa ne može razdvojiti, da ćemo zauvijek biti majka i kći”, kazala je Evelin.

Doris kaže da je u početku bila zbunjena.

“Za takvo što jednostavno nisi spreman. Puno sam to teže primila od majke”, kazala je Doris dodajući da veliko otkriće u početku nisu ni s kim podijelile pa čak ni s Dorisinim ocem.

S obzirom da je pokrenuta istraga, jedan od svjedoka kojeg su morali ispitati bio je i Evelinin suprug.

“Doris, ti si i dalje naše dijete”, kazao je nakon što je doznao veliku novost. Slično je reagovaoi Dorisin mlađi brat Philipp: “Imam samo jednu sestru – tebe”.

Evelin kaže da se danas ponekad zapita kako njezina prava kći stvarno izgleda, gdje živi, što je dosad proživjela. Priznaje da je Doris cijela priča mnogo teže pala. Ona silno želi pronaći svoju biološku majku.

Bolnica vjeruje kako je žrtva zamjene moglo biti čak 200 majki. Dosad je 28 žena dobrovoljno dalo uzorak krvi na DNK analizu.